Slider

Parkovací systém v Příbrami získává jasné obrysy

Rozvoj města | Září 2020

Volná plocha na Flusárně bude novým parkovištěm.

Parkovací politika je jedním ze zásadních témat k řešení. Podle vypracovaných analýz ve městě chybí několik set parkovacích míst pro rezidentní parkování přes noc. Touto problematikou se vedení města ve spolupráci s odborníky a dopravní komisí intenzivně zabývá.

Na konci července se v Příbrami uskutečnilo pracovní jednání, na kterém byly představeny návrhy, jakým směrem by se v budoucnu mělo řešit parkování ve městě. Nepůjde pouze o budování nových parkovacích míst, ale také o úpravu parkovací politiky obecně. Nově by mělo být zásadně podpořeno parkování pro občany oproti těm, kteří do města dojíždějí zvenčí, ať už jako návštěvníci, zaměstnanci nebo ti, kteří v Příbrami svůj automobil jen „odloží“, a dále pokračují vlaky či autobusy za prací.  

Místostarosta Martin Buršík uvedl: „Schůzka s autorem studie panem Horským byla přínosem pro všechny zúčastněné, mezi kterými byli zástupci Městské policie, Dopravního úřadu, Samostatného oddělení silničního hospodářství a dopravní komise rady města. Potvrdili jsme si hlavní směr, kterým by se měla příbramská parkovací politika ubírat.“   

Cílem je zvýšit dostupnost parkovacích míst jak pro noční parkování na sídlišti, tak pro denní rychloobrátkové parkování ve staré Příbrami, přičemž zvýhodněnou skupinou budou občané města a ti, kteří zde mají sídlo nebo provozovnu firmy. „Nad představenou analýzou se sejdeme ještě několikrát, zapracují se další požadavky a připomínky, a poté s novou parkovací politikou seznámíme veřejnost,“ doplnil starosta Jan Konvalinka.  

V rámci řešení parkovací politiky města se mimo jiné připravuje záchytné parkoviště, které vznikne na Flusárně. Připravované záchytné parkoviště na Flusárně má za úkol uvolnit v centru města parkovací místa. Parkoviště bude sloužit především těm, kteří své vozy odstaví ve městě a dále za prací pokračují autobusy. Již nyní je vyjednáno, že přímo u parkoviště vznikne autobusová zastávka Pražské integrované dopravy. Vzniknout by mělo 100 parkovacích míst, počítá se také s výsadbou zeleně.  

Zpevněnou plochu na Flusárně nyní mimo jiné využívají řidiči kamionové dopravy. Tento stav je možný udržet do okamžiku, než začnou práce na výstavbě nového záchytného parkoviště. „V nedávné době se na nás obrátil jeden z řidičů kamionů s tím, že nesouhlasí s výstavbou záchytného parkoviště, a že by tento prostor měl být určen právě jim. Parkování kamionů zde bude umožněno pouze do doby výstavby záchytného parkoviště,“ upozornil starosta. Ve městě je k dispozici soukromé parkoviště kamionů, v lokalitě Za Balonkou, kde parkovné vyjde na 100 korun za den nebo 1000 korun za měsíc. „Není v silách a ani povinností města, zřídit na Flusárně parkoviště pro kamiony na úkor samotných občanů,“ dodal Jan Konvalinka.  

Eva Švehlová, Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne