Slider

Parkovací dům u nádraží se prodraží

Život v Příbrami | Říjen 2023

Hrubá stavba parkovacího domu je u konce. Foto: Eva Švehlová

Část příbramských zastupitelů souhlasila s argumentací společnosti Metrostav, která staví parkovací dům u autobusového nádraží, že je nutné kompenzovat vyšší náklady, které vznikly po podpisu smlouvy v červnu loňského roku.

 

Příbramští zastupitelé se v pondělí 11. září na veřejném projednání zabývali parkovacím domem na autobusovém nádraží. Ten staví společnost Metrostav podle smlouvy s pevnou částkou v režimu design & build (vyprojektuj a postav; dílo není definováno detailním položkovým rozpočtem s výkazem výměr). 

Metrostav nyní přišel s požadavkem na navýšení ceny z důvodů, které podle zástupce firmy přítomného na jednání souvisejí s narušenými obchodními vztahy vyvolanými agresí Ruska na Ukrajině, inflací a pandemií. Firma město požádala o dalších 11,9 milionu korun bez DPH, přičemž smlouva o díla neobsahuje valorizační mechanismus (tzv. inflační doložku). Návrh Metrostavu byl podroben vyjednávání a byl přezkoumán odborným útvarem i technickým dozorem stavebníka a dále bylo zadáno vyjádření znalce, stojí v důvodové zprávě. Znalec potvrdil, že vyjádřená suma odpovídá nárůstu nákladů na materiál. 

Tento bod zastupitelé probírali přibližně dvě hodiny. V debatě byla popsána jednání mezi městem a zhotovitelem, byly diskutovány výše cen, dopady inflace a války na Ukrajině, debatovalo se také o smysluplnosti umístění parkovacího domu v dané lokalitě, provedení jednotlivých konstrukčních prvků, budoucích provozních nákladech nebo o zastupitelstvu v roli řádného hospodáře. Nakonec bylo hlasováno o návrhu radního Petra Rottera, který předpokládal navýšení ceny o polovinu požadované částky, tedy o 5,95 milionu korun bez DPH. Pro tento návrh zvedlo ruku 15 zastupitelů, sedm bylo proti, jeden se zdržel hlasování. 

V únoru a srpnu letošního roku už byly s Metrostavem uzavřeny dva dodatky, které výstavbu parkovacího domu prodražují. Metrostav tehdy nárokoval vícepráce např. za změnu uložení stavby (podrobnosti jsou např. v Kahanu 6/2023). Po započtení dvou dodatků hodnota zakázky činila 89 024 778 korun bez DPH. Po uzavření třetího dodatku cena parkovacího domu dosáhne téměř 115 milionů korun včetně DPH. 

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne