Slider

Parkovací dům a lávky slouží veřejnosti, začala rekonstrukce ulice Jana Drdy

Rozvoj města | Červenec - srpen 2024

Nová Lávka na Rynečku již slouží veřejnosti. Foto: archiv města

Příbram zprovoznila první městský parkovací dům a veřejnost již může využívat i nové lávky přes Příbramský potok. Po několik měsíců bude zásadní rekonstrukcí procházet ulice Jana Drdy.

 

V pátek 7. června byl slavnostně otevřen nový parkovací dům, který se nachází pod autobusovým nádražím. Budova nabízí 176 parkovacích míst a 99 stání pro kola. Součástí je venkovní parkoviště s kapacitou čtyřiceti míst, kde je plánována instalace devíti dobíjecích stanic společností ČEZ. Celkové náklady dosáhly 109 893 102 korun včetně DPH. 

Parkovací dům, který stavěla společnost Metrostav v průběhu loňského roku, měl být původně otevřen v zimě. „Práce na parkovacím domě se oproti původnímu plánu protáhly, a to především z důvodu prací na výstavbě místnosti pro obsluhu a instalace kamerových a parkovacích systémů, tedy prvků, které nebyly zahrnuty v původním projektu,“ řekl 1. místostarosta Vladimír Karpíšek. 

Průtahy provázely už samotnou přípravu parkovacího domu. „První městský parkovací dům se na tomto místě plánoval a začal projektovat již v předminulém volebním období. Nicméně původní projekt nebyl dokončen a předán, navíc se celá záležitost mezi městem a projektantem řešila prostřednictvím právníků. Tento problém s původním projektantem byl ukončen smírem. V roce 2021 jsme přistoupili k vyhlášení zakázky k dopracování projektu systémem design and build, kterou získala společnost Metrostav,“ připomněl historii starosta Jan Konvalinka. 

Parkovací dům provozují Technické služby města Příbrami a nabízí různé cenové kategorie. Ve všední dny stojí hodina parkování 20 korun s maximální denní platbou 80 korun. O víkendech činí cena 10 korun za hodinu a 40 korun za celodenní stání. Měsíční předplatné je za 1200 korun a roční 10 000 korun. Platby lze provádět mincemi nebo bezkontaktní platební kartou. Parkovací karty na měsíční či roční předplatné jsou vydávány na pokladně Technických služeb města Příbrami a následné dobíjení kreditu probíhá v automatické pokladně parkovacího domu. V případě měsíčního předplatného je rezervované parkování bez vyhrazení konkrétního parkovacího místa, u ročního má motorista vyhrazené konkrétní místo.

 

Příbramský potok s novými lávkami

Příbram letos rekonstruuje tři lávky přes Příbramský potok, dvě z nich – na Flusárně a v blízkosti Parku Valle di Ledro, byly zpřístupněny veřejnosti. Stalo se tak s předstihem oproti harmonogramu, ale např. lávka na Flusárně byla měsíce zavřena, protože nebylo možné vysoutěžit zhotovitele, resp. došlo ke zrušení výběrových řízení. 

Rekonstrukce tří lávek se soutěžila na dílčí části – zvlášť lávka na Rynečku a lávky na Čekalíku a na Flusárně jako celek. Na tyto dvě lávky byly podány čtyři nabídky a s nejnižší nabídkovou cenou zvítězila Stavební společnost Hobst. „Přestavba každé z lávek měla trvat tři a půl měsíce, díky koordinaci prací, kdy se pracovalo souběžně na obou lávkách tak, aby alespoň jedna byla vždy průchozí, se podařilo dílo dokončit před termínem a od začátku června jsou obě tyto lávky plně funkční,“ informoval příbramský starosta. Lávka na Rynečku, kterou realizovala společnost Invessales, byla dokončena v druhé polovině června. 

Lávky na Flusárně a u Čekalíkovského rybníka byly vysoutěženy za cenu 7 712 476,40 korun včetně DPH. Konečná cena je podle města o necelých 470 000 korun vyšší kvůli dodatečným úpravám zídek, sanaci a potřebě delších pilot při založení stavby, než se původně plánovalo. 

Původní dřevěné lávky jsou postupně nahrazovány novými železobetonovými. Na podzim loňského roku byla dokončena lávka ve Špitálské ulici. Z velké porce mostů a lávek, které město v posledních letech rekonstruovalo, čeká na kompletní přestavbu ještě velký most, resp. soumostí, v lokalitě Ryneček mezi ulicemi Březnická a Mariánská / Čs. armády.

 

V ulici Jana Drdy se bude pracovat do konce října

Velkým projektem, který po následující měsíce ovlivní život místních obyvatel, se dotýká ulice Jana Drdy. V polovině června zde začala komplexní rekonstrukce. Uskuteční se ve třech etapách, aby byla vždy zachována přístupnost ulice z jedné strany. Práce zahrnují náhradu starých vodovodních a kanalizačních řadů, obnovu dešťové kanalizace, instalaci polozapuštěných kontejnerů, rekonstrukci povrchů komunikací a chodníků a vybudování 55 nových parkovacích míst, čímž se kapacita v této oblasti zdvojnásobí. 

Celková hodnota veřejné zakázky byla stanovena na 46 milionů korun bez DPH, avšak díky soutěži a poklesu cen stavebních pracích v posledním roce byla zakázka získána za 30 176 985 korun včetně DPH. „Při výběru dodavatele nebyl důraz kladen pouze na nejnižší cenu, ale hodnocena byla také kritéria, která mají za cíl snížit negativní dopady realizace stavby na život obyvatel. Jde například o snížení hluku, prašnosti, snížení dopadu pohybu vozidel stavby na dopravní situaci, snížení vibrací a ekologická opatření,“ uvedl Jan Konvalinka. Podle smlouvy má být realizace hotova do konce října. 

Během rekonstrukce je zajištěna přístupnost pro složky integrovaného záchranného systému a svoz komunálního odpadu, ačkoli kontejnery mohou být dočasně přesouvány, aby byly dosažitelné pro svozovou techniku. Přehled jednotlivých etap včetně harmonogramu prací je k dispozici na webu pribram.eu, pod zkratkou 1url.cz/@janadrdy nebo po naskenování QR kódu. 

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne