Slider

Pamětní deska připomíná místo, kde se narodil sochař Václav Šára

Historie | Prosinec 2021

Bývalá ředitelka GFD Hana Ročňáková a starosta Jan Konvalinka odhalují pamětní desku na domě, kde se narodil sochař Václav Šára. Foto: Eva Švehlová

Pamětní desky nám mají připomínat historii, mají připomínat, že s daným domem byl nějakým způsobem spjat osud významné osobnosti. Na konci října byla v Příbrami odhalena další pamětní deska, která označuje rodný dům akademického sochaře Václava Šáry.

 

Rohový dům čp. 142 na křížení Dlouhé ulice a Václavského náměstí je rodným domem Václava Šáry, na což od 26. října poukazuje pamětní deska. „Václav Šára patří k umělcům, kteří se zapsali do naší historie. S Šárovým dílem se každodenně setkáváme při cestě naším městem, aniž bychom si uvědomovali, že autorem je právě on,“ připomněla příbramská místostarostka Zorka Brožíková. 

K nejznámějším patří sousoší s názvem Dílu Aloise Jiráska ve stejnojmenných sadech, reliéf připomínající dvě návštěvy T. G. Masaryka umístěný na budově březohorské školy nebo Pomník padlým synům Březových Hor. „Autorsky se podílel také na pomníku padlým v 1. světové válce v Arnoštových sadech, který byl v roce 2010 prohlášen kulturní památkou. Postupně bychom mohli jmenovat řadu dalších děl, zkrátka Václav Šára v Příbrami zanechal svůj odkaz,“ řekla místostarostka. 

Pamětní deska na rodném domě Václava Šáry není jediná. Již řadu let je zde plaketa připomínající odkaz Stanislava Poláka, bývalého ředitele archivu v Příbrami. 

Životu a dílu Václava Šáry se věnovala někdejší ředitelka Galerie Františka Drtikola Hana Ročňáková v obsáhlém článku Kahanu 10/2021, který najdete na webu kahan.pribram.eu nebo pod zkratkou 1url.cz/RK4v0. 

Eva Švehlová, Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne