Slider

Oprava Barrandovského mostu zpomalí příjezd do Prahy

Doprava | Květen 2022

Letošní první etapa rekonstrukce Barrandovského mostu předpokládá 110 dní dopravních omezení. Foto 4x: TSK Praha

Téměř 600 milionů korun bude stát generální oprava nosné konstrukce Barrandovského mostu v Praze, přes který denně projede téměř 150 000 aut. Trvat bude čtyři roky a začíná v polovině letošního května. Už v první fázi se na dopravní komplikace musí připravit řidiči, kteří jsou zvyklí sjíždět ze Strakonické na Jižní spojku.

 

Cestující, kteří směřují do Prahy, musí počítat s dlouhodobými dopravními omezeními v okolí Barrandovského mostu, který vloni prošel rekonstrukcí základů pod hladinou Vltavy a pilířů a jehož v následujících letech čeká kompletní rekonstrukce horních částí. Pro řidiče, kteří pojedou z Příbrami po Strakonické je v první fázi nejdůležitější, že bude uzavřena a demolována nájezdová rampa na Barrandovský most, resp. návazně na Jižní spojku.

 

Přes Barrandov nebo na D1

Opravovat se bude hlavně nosná konstrukce mostu a izolace, osazena budou betonová svodidla a římsy a dojde k výměně povrchů vozovek a rekonstrukci chodníků. Životnost mostu by se měla při pravidelné údržbě prodloužit o další desítky let. „Práce na mostě přinesou omezení pro řidiče, nicméně stavba neprošla renovací už několik desítek let, a její oprava je bezpodmínečně nutná. I proto, aby se předešlo případné tragédii jako při kolapsu mostů v italském Janově nebo v americkém Pittsburghu,“ vysvětlil Martin Ředina, ředitel oblasti Mostní stavby společnosti Porr, která opravu provádí. 

Pokud cestujete do hlavního města autem, vjezd z ulice Strakonická na Barrandovský most ve směru Braník bude od poloviny května převeden na objízdnou trasu D0 – Pražský okruh, dále na ulici K Barrandovu a na D0 – Pražský okruh a směr D1 (bude také otevřena mimoúrovňová křižovatka u Písnice). Strakonická bude od Strakonické rampy za most průjezdná pouze levým jízdním pruhem. Bude sanována spodní část mostu nad železniční tratí a rovněž bude omezený provoz na přilehlé komunikaci mezi opěrou Barrandovské rampy, kolejemi a cyklostezkou podél Vltavy.

 

Nejdelší buspruh v Praze

Hlavní město Praha uvádí, že po dobu rekonstrukce budou posíleny linky autobusové i tramvajové linky městské hromadné dopravy. Poblíž mostu má být také nonstop odtahová služba pro rychlé odstranění havarovaných nebo porouchaných vozů. „Sto čtyřicet tisíc aut jen tak nezmizí. Já jen doufám, že část motoristů přestoupí na MHD, která díky posílení bude rychlejší,“ dodal Zdeněk Lokaj z Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického. 

Od poloviny května bude rozšířen provoz ve Strakonické ulici do tří pruhů. V délce přibližně pěti kilometrů od Lahovického k Barrandovskému mostu bude plně funkční buspruh, který je nejdelší v Praze a jenž doposud fungoval přibližně z poloviny. Aktuálně dobudovaná část pásu pomůže vozům MHD mezi zastávkami Dostihová a Barrandovský most. „Měří více než dva a půl kilometru a kromě autobusů ho mohou využít i složky Integrovaného záchranného systému. Rozšíření jsme docílili tak, že jsme upravili svahy a zároveň postavili 1,5 kilometru nových opěrných zdí i nové přeložky inženýrských sítí včetně úpravy odvodnění. V místě zástavby jsme použili asfalt se sníženou hlučností, aby doprava méně rušila místní obyvatele,” dodal Petr Škvařil, ředitel oblasti Čechy – Střed společnosti Porr, která měla projekt stavebně na starosti.  

Zpracováno na základě novin Barrandovský most vydaných v dubnu 2022 hlavním městem Prahou.

Stanislav D. Břeň

 

Oprava mostu v kostce

  • 14. května 2022 začíná rekonstrukce
  • 144 000 aut denně projede po Barrandovském mostě
  • 594 000 000 korun bude stát rekonstrukce nosné konstrukce v následujících čtyřech letech
  • 110 dní potrvá letošní etapa oprav

 

 

Rekonstrukce v dalších letech

  • 2023 (2. etapa): 92 dní dopravních omezení

Práce na severní polovině jižního mostu, horní části rampy Barrandovské a také na spodní části jižního mostu přes Vltavu.

 

  • 2024 (3. etapa): 92 dní dopravních omezení

Práce na severní polovině severního mostu a spodní části mostů přes Vltavu nad ulicí Modřanská.

 

  • 2025 (4. etapa): 82 dní dopravních omezení

Práce na jižní polovině severního mostu a na spodní části severního mostu přes Vltavu.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne