Slider

Omnibus posouvá nutnost výměny řidičáku

Doprava | Duben 2021

Platnost řidičských průkazů je prodloužena, nemusíte tedy nechat řídit svého psa. Foto: agentura Apríl 2021

Začíná platit evropské nařízení Omnibus II, které automaticky prodlužuje platnost řidičských průkazů i technických prohlídek.

 

Propadnuté řidičské nebo profesní průkazy či technické prohlídky vozidel se prodlužují o 10 měsíců. Informovalo o tom Ministerstvo dopravy. Prodloužení se týká dokladů propadlých v období od 1. září 2020 do 30. června 2021. Platnost českých průkazů, technických prohlídek či licencí je prodloužena o 10 měsíců v celé Evropské unii ode dne jejich původní platnosti. Prolongace platnosti dokladů je krokem ke snížení mobility občanů v rámci protiepidemických opatření proti covidu-19. Lidé mohou evropské nařízení využívat od 6. března 2021. 

Prodloužení platnosti se týká zejména řidičských průkazů, pravidelných technických prohlídek, průkazů profesní způsobilosti řidiče a lhůty pro dokončení pravidelného školení držitelů osvědčení profesní způsobilosti o dalších 10 měsíců od konce jejich původní platnosti. Opatření lze využít i u některých dokladů či lhůt v oblasti nákladní, železniční a vodní dopravy. 

V případě potřeby lze řidičský průkaz stále vyměnit či absolvovat kontrolu technického stavu v STK. Úřady či servisy uzavřeny nejsou. I přes uvedené možnosti ministerstvo doporučuje, aby řidiči svá vozidla přistavili na pravidelnou technickou prohlídku. Opatření má pomoci zejména těm, kteří se cítí zdravotně ohroženi, museli by cestovat mezi okresy, jsou v zahraničí či mají auto v depozitu. 

Takzvaný Omnibus II navazuje na loňský Omnibus I, který se v souvislosti s první vlnou pandemie covid-19 týkal období od 1. února do 31. srpna 2020. Doklady již jednou prodloužené se i nyní mohou znovu prodloužit, a to buď do 1. července 2021 nebo o šest měsíců, pokud prodloužená platnost vyprší po datu 1. července 2021. 

Desátého března městský úřad oznámil, že v souvislosti s výskytem onemocnění covid-19 se pro veřejnost uzavřel příbramský dopravní úřad. Důsledkem byla nemožnost vyřídit žádost o vydání nového nebo výměnu propadlého řidičského průkazu. Podle oznámení před odchodem Kahanu do tisku by provoz registru řidičů měl být obnoven ve středu 24. března. Provoz registru vozidel fungoval bez omezení. 

red

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne