Slider

Odpuštění příslušenství dluhu: Milostivé léto končí za měsíc

Život v Příbrami | Leden 2022

Co je Milostivé léto? Ve zkratce je to šance splatit vybrané dluhy.

V exekuci je u nás přes 700 000 lidí a pro některé z nich je do konce ledna otevřená šance začít znovu. Pokud znáte ve svém okolí někoho, kdo skončil v exekuci a chcete mu pomoci, informujte ho o Milostivém létu.

Co je Milostivé léto? Ve zkratce je to šance splatit vybrané dluhy. Rozhodně ale nejde o odpuštění původního dluhu, ten splacen být musí. Jde o výjimečnou a jednorázovou akci, kdy zaplacením původního dluhu a paušálních nákladů do konce ledna 2022 dojde k odpuštění veškerého příslušenství (například úroků a pokut). Nejčastěji se jedná o dluhy na zdravotním pojištění, obecním nájmu, za jízdu na černo, energie od ČEZu a podobně. Dluhy u těchto organizací narostly často kvůli úrokům a penále do astronomických výšin. 

Mnohé rodiny se topí v dluzích za nájemní bydlení, které se kvůli ročnímu úroku z prodlení vyšplhaly z deseti tisíc korun až ke stotisícům. Dluhy za jízdu načerno vzrostly u některých z tisícikoruny na dvacetinásobek. 

Odpuštění úroků ve výši 400 000 korun

Samoživitelka zůstala před 18 roky sama s dítětem, když je partner opustil. Nemohla platit nájem a vznikl jí dluh přibližně 20 000 korun. Dluh během let postupně vystoupal kvůli extrémnímu sankčnímu úroku až na 406 000, přestože část postupně splatila. Teď s naší asistencí využila Milostivé léto, doplatila zbylý dluh 2149 korun, tím došlo k odpuštění úroků ve výši přesahující 400 000 korun a zastavení exekuce. 

K akci, která umožní snadněji ukončit vybrané exekuce, se nově přidala i velká část českých bank a dalších komerčních subjektů. Podrobnosti naleznete na webu milostiveleto.cz. 

Člověk v tísni se otázkou exekucí dlouhodobě zabývá v rámci sociálních programů. Každý týden se na nás obracejí stovky nových klientů s prosbou o pomoc. Není divu, když v exekuci skončilo v Česku téměř tři čtvrtě milionu lidí. Mnohdy jsou to rodiče, jejichž svízelná situace tak dopadá i na děti – promítá se na jejich výsledcích ve škole a jednoduše na jejich bezstarostném dětství. 

Každé dvě minuty

Prostřednictvím naší help linky poskytujeme odborné poradenství po telefonu, e-mailu nebo formou videohovoru. Zájem o konzultace je enormní, v některých dnech volá nový zájemce o pomoc každé dvě minuty. Za poslední měsíce jsme pomohli několika tisícům lidí. Naši dluhoví poradci se ale s klienty setkávají i osobně a v průběhu posledního roku jsme naše kapacity výrazně rozšířili, takže působíme ve stovce měst a obcí. Dluhové poradenství často kombinujeme se sociální prací v chudinských čtvrtích a s podporou ve vzdělávání pro potřebné děti. 

Jak můžete pomoci Vy? Problém exekucí je opravdu obří. Je dost možné, že někoho s nezvladatelnými dluhy znáte. Když mu přepošlete odkaz na web Milostivé léto a upozornění, že akce končí 28. ledna 2022, zvýšíte jeho či její šance dluh splatit a exekuci ukončit. V posledních týdnech se na nás obracejí dárci, kteří chtějí pomoci konkrétním sociálně slabým rodinám ukončit exekuce a začít žít svobodný normální život. Proto jsme vyhlásili veřejnou sbírku SOS Milostivé léto. Bližší informace o sbírce a číslo konta naleznete na webu darujme.cz. 

Daniel Hůle, Člověk v tísni

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne