Slider

Odpady v době balíkové

Život v Příbrami | Leden 2021

Je doba balíková

Současná covidová doba mění naše způsoby nakupování, které se ještě více přesouvá z kamenných obchodů do našich domovů. Zkoušeli jste si spočítat, kolik vám v době nouzového stavu bylo doručeno balíků? Všimli jste si, v jak velkých a objemných balících se spoustou výplně byly zabaleny samotné výrobky? Hrozné! Tolik obalového odpadu!

Kdybyste doma všechny lepenkové krabice z-eshopů nesešlápli nebo nerozřízli, aby byl jejich objem menší, nehnuli byste se. Kam s takovým odpadem? Pryč z bytu, pryč z osobního prostoru. Jaká je praxe některých obyvatel? Krabice nesešlápnou a vhodí je do nádoby na tříděný odpad, tím se nádoba rychle zaplní. Další vlastníci krabic se bohužel nevrátí s odpadem domů, ale odloží jej mimo nádobu, tedy vytvoří městu nepořádek. Navíc poruší zákon o odpadech či přestupcích a hrozí jim pokuta. Myslím, že i zde platí jednoduchá zásada v jednání mezi lidmi: „Co nechceš, aby jiní činili tobě, nečiň ty jim.“ 

Odbor životního prostředí je přestupkovým orgánem na úseku odpadového hospodářství na území 74 obcí, včetně Příbrami. Z jednotlivých případů přestupků lze ověřit, že i ostatním vlastníkům vadí, že jim někdo jiný založí na pozemku skládku, odhodí nedopalek cigarety nebo vhodí odpad na zahradu. Vnímejme svoje okolí – veřejný prostor města jako majetek toho druhého, který na odstranění odpadu a úklidu prostoru musí vynaložit spoustu úsilí a financí. 

Myslím, že v dnešní době každý rozezná druh odpadu a ví, do jakého kontejneru patří. Na území města se je rozsáhlá síť nádob na tříděný odpad, která slouží výhradně místním občanům. Rozhodně není určena podnikatelům či obyvatelům jiných obcí. 

Kromě sběrného dvora mohou občané odevzdat vytříděné odpady na řadě míst: např. transparentní sklo na 107 stanovištích, barevné sklo na 116, papír na 133, plasty na 173, nápojové kartony na 86, oděvy a textil na 36, kovy na 32, biologické odpady na 90 stanovištích. Podrobnosti najdete na webu pribram.eu nebo pod zkratkou 1url.cz/RzXmM. 

Petr Walenka, vedoucí Odboru životního prostředí

 

Založení skládky může vyjít draho

- Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že neoprávněně založí skládku nebo odkládá odpady mimo vyhrazená místa – sankce do 50 000 korun.

- Právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že poruší jinou povinnost stanovenou zákonem o odpadech; zbavuje se odpadu v rozporu se zákonem o odpadech – sankce do jednoho milionu korun.

Zdroj: Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech, v platném znění

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne