Slider

Od Žďákovského mostu naučnou stezkou na zámek Orlík

Cestovní ruch, turismus | Srpen, září 2021

Zámek Orlík je cílem mnoha turistů z blízkého i vzdálenějšího okolí. Foto (2x): Jaroslav Hodrment

Zámek Orlík a jeho rozsáhlý zámecký park – opravdu inspirativní místo, jež je možno navštěvovat opakovaně, a přece se nikdy neomrzí. Jde jen o to, jak každou návštěvu pojmout a naplánovat.

Zámek Orlík – původně pevnost, orlí hnízdo vysoko nad řekou, později královský hrad, jenž prošel mnoha přestavbami – je dnes turistickou perlou středního Povltaví a zároveň významným přístavištěm osobní lodní dopravy. Současným majitelem je Jan Nepomuk Schwarzenberg, syn Karla Schwarzenberga. Prohlídky zámku (s možností vystoupat na věž) trvají asi 60 minut, sezona se počítá od dubna do října, zavírací den je pondělí.

Pozoruhodné je také okolí zámku, a to nejen pěkné pohledy na Orlické jezero, ale zejména rozsáhlý a udržovaný zámecký park a Schwarzenberská hrobka v jeho severní části. 

Vydejme se od Žďákovského mostu po Naučné stezce Orlík – Zvíkovské Podhradí, tentokrát směrem k zámeckému parku. Lesní cesta s výhledy na jezero a Žďákovský most nás dovede ke klesající lesní silničce ještě lemované osmihrannými patníky, původně vedoucí do osady Žďákov, dnes končící v zátoce sloužící jako improvizované přístaviště. Odtud po stezce vystoupáme k jižní hranici zámeckého parku. Odbočkou ze stezky je krátká klesající pěšina, končící na skalnatém ostrohu, vklíněném do jezera, ze kterého je pěkný panoramatický rozhled. Zde se můžeme na chvíli zastavit a zblízka pozorovat provoz všeliké lodní dopravy na Orlickém jezeře. 

Zámecký park, dendrologický ráj, vznikal v průběhu 19. století pod péčí vídeňského zahradníka Karla Reinla a otce a syna Fikarových. Informační tabule znázorňuje mapu stanovišť 37 vzácných stromů, doklad z roku 1817 ovšem praví, že zde bylo vysázeno dokonce 460 000 exotických stromů. Milovníka parků odsud zkrátka jen tak nedostaneme. Na dohled od zámku narazíme na pěknou vyhlídku s křížem, vetknutým do kamenného podkladu a pod ním skalní kapličku. 

Majestátní Schwarzenberská hrobka, patrová budova křížového půdorysu, byla vybudována v letech 1861–64 v působivém novogotickém slohu. V horním patře je kaple pro zádušní mše, v přízemí pak odpočívají téměř všichni Schwarzenbergové orlické větve. Pietní místo je údajně plánováno jako jedna z lokalit pro putovní hudební festival Klasika pod hvězdami. 

Jaroslav Hodrment

  • GPS start: Žďákovský most, západní část, 49.5042900N, 14.1799847E
  • Oblast: Střední Povltaví
  • Trasa: mapy.cz/s/duvamasado
  • Délka k zámku Orlík: 4,1 km
  • Typ: pro pěší
  • Náročnost: nízká
  • Značení: Naučná stezka Orlík – Zvíkovské Podhradí a spojnice k zámku
  • Zajímavosti na cestě: zámecký park, vyhlídková místa

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne