Slider

Od května se mění jízdné v MHD, zvýhodněny zůstanou měsíční jízdenky a čipové karty

Život v Příbrami | Květen 2023

Nově nastavená cena jízdného v MHD Příbram bude i nadále nižší než při využívání autobusů PID pro cesty suplující městské linky. Foto: Eva Švehlová

Po jedenácti letech dochází ke změně ceny jízdného v příbramské městské hromadné dopravě. Zvýhodnění zůstává u platby čipovou kartou a měsíčních časových jízdenek.

 

K poslední změně v platbě za cestu městskou hromadnou dopravou v Příbrami došlo v roce 2012, kdy bylo jízdné stanoveno na 12 korun za jízdu, při platbě čipovou kartou, tzv. elektronickou peněženkou, bylo jízdné zvýhodněno na 10 korun. „Dlouhých jedenáct let město Příbram drželo nastavené ceny jízdného, a to i přesto, že částka, kterou město hradí dopravci za ujetý kilometr se každoročně zvyšuje. To znamená, že provoz MHD budeme v letošním roce z rozpočtu města dotovat částkou téměř 55 milionů korun. Z tohoto důvodu došlo od 1. května k navýšení ceny jízdného, kdy se snažíme zachovat maximální výhodu pro cestující využívající čipové karty a měsíční jízdenky,“ přiblížil současný stav 1. místostarosta Vladimír Karpíšek. 

Nově nastavená cena jízdného v MHD Příbram bude i nadále nižší než při využívání autobusů PID pro cesty suplující městské linky. Nově bude jízdenka pro jednotlivou jízdu u osob od 15 do 60 let stanovena na 18 korun při platbě v hotovosti či bankovní kartou u řidiče. V případě platby čipovou kartou zaplatí cestující 14 korun (doposud byly částky 12 Kč hotově a 10 Kč čipovou kartou). U dětí ve věku 6–15 let a osob nad 60 let se jízdné při platbě v hotovosti mění ze šesti na devět korun a při platbě čipovou kartou jízdné u této skupiny vychází na sedm korun. 

„Chceme zachovat výhodnější jízdné pro osoby, které využívají MHD denně a jsou na jeho provoz odkázáni. Z tohoto důvodu zaplatí méně ti, kteří neplatí hotově či bankovní kartou, ale využívají čipové karty MHD nebo měsíční jízdenky. Ceny měsíčních jízdenek se zvyšují ze stávajících 300 na 340 korun u jízdenek pro osoby nad 15 let věku a ze 150 na 170 korun u měsíčních jízdenek žákovských, studentských a seniorských,“ řekl starosta Jan Konvalinka a dodal: „K úpravě jízdného přistupujeme s ohledem na několikanásobně zvýšené platby za ujetý kilometr, ke kterým v průběhu zmíněných jedenácti let došlo.“ 

Bezplatné jízdné zůstane zachováno u dětí do šesti let, držitelů průkazu ZTP a ZTP/P, dětských kočárků s dítětem a jednoho průvodce či občanů města Příbrami nad 70 let při odbavení čipovou kartou a dalších osob uvedených v seznamu tarifních podmínek MHD Příbram. 

Časové jízdenky a čipové karty si cestující vyřídí v Informační kanceláři společnosti Arriva sídlící na adrese Čs. armády 7 (spodní část autobusového nádraží), tel. 318 621 964. 

Eva Švehlová
Městský úřad Příbram

 

Jízdenka pro jednotlivou jízdu

 Platba čipovou kartou
(el. peněženkou)

Platba hotově nebo bankovní kartou ve vozidle

 Osoby od 15 do 60 let

 14 Kč

 18 Kč

Děti od 6 do 15 let,
osoby nad 60 let

 7 Kč

 9 Kč

 

 

 

Časová jízdenka měsíční

 

 

Občanská nad 15 let věku

 340 Kč

 v informační kanceláři

 Žákovská do 15 let
Studentská 15–26 let
Pro důchodce nad 60 let

 170 Kč

 v informační kanceláři

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne