Slider

Oblečení, které pomáhá

Život v Příbrami | Duben 2024

Charitativní obchod se nachází v Pražské ulici. Foto: ADRA Příbram

Víte, že v Příbrami v Pražské ulici najdete charitativní obchod, který nabízí oblečení jak dámské, tak i pánské nebo dětské? Najdete v něm ale třeba i boty, knihy nebo hračky. Nákupem v tomto obchůdku se nejenom hezky oblečete, ale navíc podpoříte dobrou věc. Charitativní obchod provozuje nezisková organizace ADRA.

 

Charitativní obchod provozuje místní Dobrovolnické centrum ADRA Příbram v rámci veřejné sbírky. Veškerý výtěžek z prodeje v obchodě ADRA jde totiž na činnost dobrovolnického centra ADRA Příbram, které pomáhá všem, na které se zapomíná, osamoceným seniorům, lidem s mentálním nebo fyzickým postižením a dětem, které zažívají problémy ve škole nebo mají potíže se začleněním se do kolektivu.

 

Dvojí dar

Obchod funguje formou dvojího daru: 1. Vy darujete věci do obchůdku (např. oblečení, věci do domácností, obuv nebo hračky). 2. Kdokoliv, kdo přijde do obchůdku, si něco vybere a dá nám za to finanční dar, který putuje na pomoc seniorům, zdravotně postiženým a dětem. 

Jedná se o věci, které už u svých majitelů nenajdou další využití. Často může jít o zboží, které již bylo používáno. Každý kousek na prodej prochází kontrolou, v obchodě se nenabízí nic rozbitého, nebo jakkoliv poškozeného, co by nemohlo sloužit svému záměru. Mnohdy zde najdete i věci, které jsou zcela nové, ještě originálně zabalené. 

Nejčastěji se jedná o oblečení (dámské, pánské i dětské), boty, batohy, věci do domácnosti, knihy či hračky. Sledovat, jaké nové zboží se aktuálně přidává od obchodu, můžete ve facebookové skupině, kterou najdete pod názvem ADRA obchůdek Příbram.

 

Otoč ohoz, lidem pomoz

Otoč ohoz, lidem pomoz, to je heslo tohoto dobročinného obchůdku. Zboží v obchodě totiž pomáhá hned třikrát: 1) Dá oblečení druhou šanci, tím pomáhá odlehčit naší planetě; 2) Dělá radost těm, kdo si ho koupí; 3) Pomáhá všem, kteří to potřebují. Výtěžek z prodeje jde na pomoc babičkám, dědečkům, dětem a postiženým. 

U všech nabízených artiklů je uváděna minimální částka, kterou byste měli za nabízenou věc zaplatit. Je tak vysoká, aby se věc v obchůdku dlouho „neohřála“, ale zároveň nešla pod hodnotu dané věci. Při nákupu je pouze na vás, pokud budete chtít zaplatit více nebo třeba celkovou částku za nákup zaokrouhlíte na kulatou sumu. Proč? Protože tím přispíváte na cokoliv, co se v příbramském centru organizace ADRA dělá. Zapojení lidé vykonávají všechny činnosti zcela dobrovolně, ve svém volném čase a bez nároku na odměnu. Pro realizaci projektů je však potřeba často více než „pouze“ lidský faktor – třeba učební pomůcky, materiál na výrobu, pojištění dobrovolníků a také peníze na samotný provoz centra. Nákupem v obchodě se stáváte majitelem věci, která vám dále poslouží, ale zároveň podporovatelem všech, kteří v dobrovolnickém centru pracují. 

Můžete pomoci i tím, že darujete věci do obchůdku. Tak pomůžete nám, a my pak díky vám můžeme pomáhat dál. Až budete vyklízet třeba šatník nebo půdu, vzpomeňte si na tento charitativní obchod. Aktuálně přijímáme jarní a letní oblečení, ale můžete darovat i třeba nádobí, boty, knihy vydané po roce 1990 nebo třeba kabelky a další. Věci by měly být zachovalé, nesmí být špinavé ani jinak významně poškozené. V případě zájmu o darování se ozvěte na e-mail adra.pribram@adra.cz

Nechcete nakupovat věci z druhé ruky ani věci darovat, a přesto byste rádi pomáhali? Možností je více. Můžete darovat svůj volný čas či znalosti a zapojit se do týmu. Můžete pomoci službou, kterou provozujete. Podpořit nás můžete také finančně – více na webu darujme.cz/adrapribram.

 

Jarní novinky

Od 1. do 12. dubna 2024 se koná jarní akce 2 + 1 zdarma. To znamená, že si vyberete v obchodě tři věci, zaplatíte jen za dvě a třetí (nejlevnější z těch tří) si odnesete zcela zdarma. Druhou novinkou, kterou ADRA pro Příbram chystá, je sociální šatník, kde si budou moci maminky vyzvednout za minimální poplatek oblečení po balíkách. V balíku vždy najde kompletní výbavu pro dané pohlaví a věk dítěte. V sociálním šatníku ale budete mít možnost si vybrat oblečení i pro dospělé. Bude otevřen od 1. dubna každé pondělí a čtvrtek od 13.00 do 17.00 v dřevěném stánku před Dobrovolnickým centrem ADRA Příbram vedle autobusového nádraží na ulici Československé armády. 

Eva Holíková
Dobrovolnické centrum ADRA Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne