Slider

O změnách v investicích rozhodují třeba i nově vypsané dotace

Názory | Květen 2024

Jedna z největších investic nás čeká do čistírny odpadních vod. Foto: archiv

Vedení radnice se v tomto volebním období rozhodlo investovat prostředky do oblastí, které nejsou na první pohled příliš viditelné, ale o to více jsou nezbytné pro budoucí rozvoj našeho města. Jedná se zejména o investice do stále více chátrajících lávek a mostů, ale také např. do infrastruktury, bez které se naše město a přilehlé okolí jednoduše neobejde.

 

Jedna z největších investic nás čeká do čistírny odpadních vod (ČOV). Rekonstrukce spolkne v 1. etapě více než 100 milionů korun a z pohledu běžného občana není vůbec viditelná, avšak je opravdu nezbytná. Každý nový stavebník a investor moc dobře ví, že stávající stav již několik let neumožňuje připojení se na současnou ČOV, a proto jsou stavitelé odkázáni na vybudování vlastní jímky a s tím souvisí nejen vyšší stavební náklady pro investora, ale i budoucí náklady na její další provoz. 

Kanalizace a vodovodní sítě v Kozičíně jsou pro rozvoj uvedené lokality v katastru města Příbram opět „neviditelnou“, ale strategickou investicí. Celá obec se bude moci připojit na nově zrekonstruovanou ČOV, dojde ke zlepšení komfortu občanů a celá obec se bude stejně jako nedávno zrekonstruované sítě v Lazci a Orlově moci pyšnit, že je součástí projektu Čistá Litavka. Z hlediska investic se do prosince loňského roku počítalo s odhady, na kolik by taková investice mohla vyjít. Letos v březnu jsme od projektantů dostali finální čísla, která jsou na první pohled skutečně obrovská. Po následném jednání se Svazkem obcí pro vodovody a kanalizace a po vyhodnocení aktuální situace na stavebním trhu upravila rada města formou revokace původního záměru čísla, která již dávají ekonomický smysl, s ohledem na fakt, že ať tak či tak nás investice do infrastruktury obce nemine. Současná předpokládaná hodnota zakázky se pohybuje kolem částky 130 milionů bez DPH (157 milionů včetně DPH). Je potřeba ještě zmínit, že od této částky bude odečtena dotace ve výši 21 milionů korun a také vodovodní sítě ve výši okolo 19 milionů korun, které vybuduje SVAK. 

Souhlasím, že investice do našeho stávajícího městského majetku jsou mimořádně důležité a město takový majetek musí obhospodařovat. Máme zcela konkrétní vizi, zároveň musím zdůraznit, že také odpovědnost, kam se bude investovat. Vycházíme z programového prohlášení před volbami, kdy jsme se přihlásili právě k investicím, které nejsou na první pohled tolik vidět, ale jsou opravdu důležité pro fungování moderního města. 

Je zjevné, že při realizaci tak velkých projektů, které naše město čeká, není možné plán investic na několik let dopředu definovat přesně. Skutečně se jedná o dynamická čísla, kdy naše plány a rozhodnutí ovlivňují zejména nově vypsané dotační tituly, které následně stavbu zlevní, ale zároveň nám dávají možnost realizace a také rozšíření projektů, s nimiž jsme původně nepočítali. 

Město Příbram, i díky strategii minulého vedení radnice, se meziročně posunulo z ratingového stupně B− na druhý nejvyšší stupeň B+ v rámci srovnávací analýzy rozpočtového hospodaření. Mezi 44 obcemi obdobné velikosti jsme se umístili na skvělém druhém místě. Naše město je tedy ekonomicky zdravé a vedení radnice společně s politickou reprezentací, ale zejména se všemi svými zaměstnanci, bude i nadále hospodařit a investovat ve prospěch všech občanů Příbrami. 

Vladimír Karpíšek
zastupitel za ANO a 1. místostarosta

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne