Slider

O třetí Milostivé léto je menší zájem, mnoho lidí zkusilo oddlužení

Život v Příbrami | Říjen 2023

Základní a zásadní podmínky pro využití ML 3 jsou, že dluhy vznikly před 30. zářím 2022 a nejsou vymáhány soudním exekutorem. Foto: Pixabay

Akce Milostivé léto 3 je již třetí v pořadí, aktuálně probíhá od 1. července 2023 do 30. listopadu 2023, umožňuje úhradu dluhů, které mnohdy z relativně nízkých částek přerostly do markantních rozměrů. Pokud dlužník uhradí původní dluh (jistinu), bude mu odpuštěné příslušenství (naběhlé penále, sankce, exekuční náklady)

 

Milostivé léto 3 (ML 3) se týká dluhů na sociálním pojištění, daňových nedoplatků, poplatků vymáhaných Celním úřadem, dluhům vůči soudům a vězeňské službě ČR. V rámci ML 3 lze odpustit i místní poplatky vůči obcím/krajům, pokud k tomu dá svolení zastupitelstvo obce/kraje. Příbramští zastupitelé se při svém 10. zasedání 11. září 2023 tímto tématem zabývali. Nakonec schválili použití zákona č. 182/2023 Sb., o mimořádném odpuštění a zániku některých daňových dluhů pro místní poplatky, které spravuje Městský úřad Příbram. Občané města tak mají jedinečnou možnost úhrady dluhů ve výši samotné jistiny, např. svoz komunálního odpadu, dlužného nájemného aj. 

Základní a zásadní podmínky pro využití ML 3 jsou, že dluhy vznikly před 30. zářím 2022 a nejsou vymáhány soudním exekutorem. Díky ML 3 postačí, aby dlužník uhradil jistinu jednorázově, či nově je možno k úhradě domluvit splátkový kalendář. U splátkového kalendáře je nutné mít na paměti, že vynechání či opoždění měsíční splátky, dlužník automaticky přichází o možnost úhrady svého dluhu a odpuštění příslušenství. 

Předchozí ML 1 a 2 provázelo mnoho nejasností, aktuálně jsou daná jasná pravidla, jakým způsobem mohou dlužníci ML 3 využít. Vždy je nutné zjistit kolik, kde dlužník dluží (aktuální jistinu), zažádat příslušnou instituci o možnost využít akce ML 3 a uhradit jistinu dluhu do 30. listopadu 2023 nebo využít možnost splátkového kalendáře. Pracovnice Sociální poradny jsou připraveny klientům pomoci v posouzení, zda se na jejich dluh ML 3 vztahuje, zjistit aktuální jistinu a provázet klienty v celém procesu splácení. 

O ML 3 pracovnice poradny informovaly klienty, spolupracující organizace (střediska Centra sociálních a zdravotních služeb – zejména preventivní programy, Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Příbram, pracovníky Věznice Příbram, odsouzené ve výkonu trestu odnětí svobody či Úřad práce). Informace byly poskytnuté osobně, tištěnými letáky nebo přes Facebook CSZS. 

Klienti o ML 3 mají nižší zájem než v ML 1 a 2, Sociální poradna může klienty počítat v jednotkách. Zájemci o využití ML3 se po úvodní konzultaci ne ojediněle rozhodli o řešení své tíživé finanční situace podáním návrhu na povolení oddlužení, se kterým pracovnice Sociální poradny zdarma pomohly. 

Od ledna pracovnice poradny zatím úspěšně pomohly vstoupit do oddlužení 69 klientům, celkem poskytly 723 konzultací se zaměřením na dluhovou problematiku (data k 11. září 2023).

Sociální poradně Centra sociálních a zdravotních služeb města Příbram byla prodloužena od 15. června 2023 akreditace od Ministerstva spravedlnosti k poskytování služeb v oblasti oddlužení, a to na dalších pět let. 

Jana Benová
Sociální poradna (Centrum sociálních a zdravotních služeb města Příbram)

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne