Slider

O desátém místě jsem jen tajně snil

Sport | Září 2022

Jan Hradecký (vlevo) se svým podpůrným týmem. Foto: archiv Jana Hradeckého

Jedenáct hodin a dvanáct minut potřeboval příbramský učitel a sportovec Jan Hradecký k tomu, aby uplaval 3,8 kilometru v norském fjordu, zdolal 180 kilometrů v sedle kola na trase s převýšením 3200 metrů a uběhl 42 kilometrů k vrcholu hory Gaustatoppen, která měří přes 1850 metrů. Závod XTri World Championship Norseman 2022, jenž byl vyvrcholením série extrémních ironmanů XTri, dokončil jako desátý z 250 závodníků. „Nakonec mi to sedlo a podařil se mi nejlepší český výsledek na tamní trati,“ říká Jan Hradecký.

 

Váš celkový čas byl 11 hodin 11 minut a 46 sekund. Co se člověku honí hlavou v jednotlivých fázích závodu nebo když má krize?

Závod začíná skokem z trajektu v pět ráno. Z vody jsem šel na třetím místě po malé chybě v orientaci. Kdybych ji neudělal, polepšil bych si ale jen na druhou pozici. Závodník před naší skupinou plaval opravdu rychleji. Na kole jsem se bohužel nemohl dostat kvůli velké zimě do tempa a do 70. kilometru jsem se trápil, a propadl tak na 16. místo. Ve druhé polovině cyklistiky se mi ale skutečně začalo dařit, v posledním dvanáctikilometrovém stoupání jsem některé kluky „posbíral“ a do druhého depa přijel nakonec na 11. pozici.

V průběhu cyklistiky a běhu jsem měl v hlavě už jen jedno – správně jíst a pít, abych se vyhnul krizím. Při běhu se má pozice dále přelévala a opravdu se závodilo, což bylo zábavné. Chvíli jsem byl třináctý, pak zase devátý. Paráda. V poslední a nejtěžší pasáži jsem svedl skvělý souboj s jedním Norem, který byl v jedné lehčí pasáži prostě lepší, a na mě zbylo desáté místo, o kterém jsem před závodem jen tajně snil.

Důležitou specialitou tohoto závodu je přítomnost vlastního podpůrného týmu, který závodník potřebuje. Stará se o něj během celého závodu. Připravuje občerstvení na kolo a běh a poslední část běhu musí soutěžícího doprovodit. Bez této podpory není možné závod dokončit. Pro mě tuto roli zastali Roman Bonk a Tomáš Černohorský, patří jim obrovský dík.

 

Jaké vyšlo počasí? Přece jen jste běželi do téměř dvou kilometrů nad mořem, navíc ve Skandinávii.

Plavání ve vodě o teplotě 14 stupňů jsem si několikrát před závodem zkusil a při rychlém výkonu člověk v neoprenu vlastně téměř neprochladne. Plaval jsem na 2.–3. místě okolo 53 minut. Na cyklistice je závod v Norsku téměř vždy specifický tím, že snad pokaždé prší a fouká silný vítr. Nejtěžší byla pasáž kolem 60. kilometru, kdy na kopcích byla teplota kolem nuly a déšť s větrem z nás udělaly třesoucí se schránky. Tehdy jsme s týmem zkrátili pauzy na občerstvení, aby mě kluci nakrmili. Vlivem zmrzlých prstů se nedal otevřít ani energetický gel. Během závodu jsem se především snažil plnit stravovací plán, protože výdej energie je tak velký, že chyba při stravování může přinést krizi trvající desítky minut. Běh byl ale odměnou. Krásné sluníčko po celou běžeckou část a teploty od 15 stupňů v nížině po pět stupňů na hoře Gaustatoppen.

 

Kolik činí zápisné a jaká byla hlavní cena?

V sérii XTri se nezávodí o odměny a peníze, to platí i pro profesionály. Zde jsou si všichni rovni. Den po závodě je velký ceremoniál předávání cílových triček a společné foto závodníků. Na mistrovství světa to nebylo jinak. Na pódium byli pozváni první tři muži a první tři ženy, následoval bouřlivý potlesk a fotky. Startovné na takový závod vyjde něco mezi 11 až 15 tisíci korunami.

 

Pokolikáté jste absolvoval takto náročný závod?

Pravidelně jezdím na Slovensko na těžkého Oravamana. Je to poloviční ironman s převýšením přes tři tisíce metrů. Mám rád SkyRuny, což jsou horské běhy s velkým převýšením. Ty jsou drsné a představují skvělou přípravu. Samotný takhle těžký závod v ironmanu jsem před Norsemanem absolvoval jen jeden a byl to můj kvalifikační závod, ze kterého jsem se dostal na mistrovství světa v Norsku, XTri Jánošík. Sám o sobě je to z mého pohledu mnohem těžší závod než v Norsku. Závěrečný běh na Jánošíku, 42 kilometrů, s převýšením přes 3100 metrů je totální brutalita a strašná bolest.

 

Jak dlouho jste se na závod v Norsku připravoval?

Jsem příbramský závodník, který startuje za Triatlon team Příbram. Plavecky se připravuji s příbramskými plavci, kterým děkuji za tréninkové metry. Triatlon teamu Příbram bych chtěl moc poděkovat za podporu. Příprava na Norsemana trvala vlastně dva roky. V roce 2021 jsem se opravdu hodně připravoval právě na kvalifikační závod XTri Jánošík. Mám skvělou ženu, která nám pravidelně naplánovala dovolenou v horách, kde jsem sbíral cenné výškové metry. Při takových trénincích se bavíme každý den o přibližně tisíci metrech nastoupaných na běhu plus túry v horách a samozřejmě další nekonečná stoupání na cyklistice.

Účast v závodě mistrovství světa není vůbec snadná. Jsou dvě možnosti, jak se na něj nominovat. První je, že se sportovec kvalifikuje v některém z kvalifikačních závodů. Druhá, že závodník vstoupí do loterie a čeká, jestli ho vylosují. Získat kvalifikační pozici rovná se být do druhého místa v kvalifikačním závodu. Být vylosován znamená být jeden z asi osmi tisíc závodníků.

 

Znáte se s některými účastníky závodu? Co vás motivuje k takto extrémním výkonům?

Vídám kluky ze Slovenska, se kterými se potkáváme na podobných závodech. Znám Poláka Rajcu, který mě dvakrát porazil. Tentokrát jsem si věřil, že mu to oplatím, bohužel nestartoval. Z Čechů se znám s Martinem Gablou.

Moje motivace je snadná. Miluju sport a strašně mě baví běhat v horách. Kdo mě zná, ví, že mi na dovolené nedělá problém vstávat v pět ráno, udělat nějaké pěkné kopce, abych byl v osm připraven fungovat s rodinou.

 

Působíte jako učitel přírodopisu a tělesné výchovy v jedné z příbramských škol. Jakou máte zkušenost s ochotou dětí sportovat?

Musím říct, že po covidu byla doba malinko horší. Vedu ranní kroužek basketu a s kluky se scházíme od půl sedmé dvakrát týdně. Letos jsem musel některé kluky přemlouvat, postupem roku se to ale změnilo k lepšímu. Doufám, že to bude pokračovat a úplně zažehnáme, co tu bylo. Chci říct, že co se píše o úbytku dětí, je pravda. Po covidu nastal útlum a myslím, že trenéři se museli hodně snažit, aby to napravili. Děti v té době skutečně zlenivěly.

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne