Slider

O 50 000 korun navíc na čerpadla a omezení podpory plynových kotlů

Životní prostředí | Květen 2022

Kotlíková dotace vám zaplatí až 95 % nákladů na pořízení nového kotle.

V souvislosti s finančními dopady covidové pandemie, růstem cen energií a snaze Evropské unie zvýšit svou energetickou bezpečnost snížením závislosti na dodávkách plynu z Ruska, přichází Ministerstvo životního prostředí s úpravou podmínek kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti a programu Nová zelená úsporám. 

U kotlíkových dotacích, jejichž poskytovatelem budou příslušné kraje, se navyšuje finanční podpora na tepelné čerpadlo z původních 130 000 korun na nových max. 180 000 korun (nebo 95 % ze způsobilých výdajů).

 

Omezení pro plynové kotle

Zároveň vstupuje v platnost časové omezení podpory u plynových kondenzačních kotlů. Tyto budou podpořeny maximální částkou 100 000 korun (nebo 95 % ze způsobilých výdajů), přičemž novou podmínkou je, že instalace nebo závazná objednávka nového kondenzačního kotle proběhla v termínu od 1. ledna 2021 do 30. dubna 2022. Žadatel bude povinen tuto skutečnost při žádosti o kotlíkovou dotaci doložit. Výše dotace na kotle na biomasu se nemění a zůstává ve výši max. 130 000 korun (nebo 95 % ze způsobilých výdajů). 

Žadateli mohou být domácnosti, kde její členové vydělali v roce 2020 v průměru maximálně 170 900 korun čistého příjmu (na osobu), domácnosti složené čistě z důchodců pobírajících starobní nebo invalidní důchod 3. stupně. Nově mají automaticky nárok na dotaci také domácnosti, které čerpají příspěvek či doplatek na bydlení. Příjem žádostí o dotaci ve Středočeském kraji se očekává v průběhu června 2022. Aktuální informace k těmto dotacím naleznete na webu kotlikovedotace-sk.cz.

Stejně jako u kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti i v programu Nová zelená úsporám dochází k zásadnímu omezení podpory plynového vytápění. Tyto se týkají jak rodinných domů, tak domů bytových, a vcházejí v platnost od 1. dubna 2022.  

Neekologické kotle již nebude možné nahradit plynovým zdrojem. Instalace nového plynového kondenzačního kotle nebo tepelného čerpadla s plynovým pohonem, u bytových domů navíc kombinovaná výroba elektřiny a tepla využívající jako palivo zemní plyn a hybridní tepelné čerpadlo, bude podpořena pouze u žádostí podaných do 30. dubna 2022. A to pouze za podmínky, že opatření bylo realizováno nebo částečně uhrazeno (formou záloh) v termínu od 1. ledna 2021 do 30. dubna 2022. U bytových domů skončí k 30. dubnu 2022 podpora výměn stávajících plynových zařízení. 

V oblasti výstavby nových nízkoenergetických budov budou od 1. července 2022 vyjmuty z podpory novostavby využívající pro vytápění nebo ohřev vody zdroj určený ke spalování fosilních paliv, včetně zemního plynu, LPG, olejů, uhlí, uhelných briket, koksu apod. Omezení se však nevztahuje na připojení ke stávajícím soustavám zásobování teplem, která využívají uvedená paliva. 

Změny se netýkají žádostí podaných do 31. března 2022, pro které platí dosavadní podmínky. Konkrétní podmínky programu Nová zelená úsporám jsou k dispozici na webu novazelenausporam.cz.

 

Posun musí schválit poslanci

Dosud platí, že od 1. září 2022 vejde v platnost zákaz vytápění starými kotli na uhlí nebo dřevo, které nedosahují alespoň 3. emisní třídy. Ministerstvo životního prostředí však v současné době s ohledem na stále vyšší finanční zatížení českých domácností připravilo novelu zákona o ochraně ovzduší, která by znamenala posun termínu zákazu provozu kotlů 1. a 2. emisní třídy o dva roky, tedy k 1. září 2024. Vláda tento návrh schválila. Nyní jej ještě musí odhlasovat Parlament ČR a následně podepsat prezident republiky. 

I přes tuto skutečnost doporučujeme občanům výměnu starého kotle neodkládat, využít kotlíkových dotací a výměnu provést co nejdříve, a to i vzhledem k významnému prodloužení dodacích lhůt pro nové tepelné zdroje vlivem zvýšeného zájmu o tato zařízení. 

Podpora pro obnovitelné zdroje

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) a Státní fond životního prostředí ČR čerpají prostředky z více než 150 miliardového Modernizačního fondu, který má mj. přispět k přechodu ČR z fosilních paliv na bezemisní zdroje energie. Na dubnovém zasedání Investičního výboru Modernizačního fondu, ve kterém zasedají zástupci 13 zemí EU spolu s reprezentanty Evropské investiční banky a Evropské komise, obhájilo Česko prostředky ve výši téměř 30 miliard korun. „Ty umožní financovat další nové oblasti jako výstavbu fotovoltaických elektráren v menších obcích a nastartovat tak rozvoj komunitní energetiky nebo modernizovat veřejné osvětlení,“ informovalo MŽP. Nové výzvy se rozeběhnou na přelomu května a června.

red

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne