Slider

Nový výstavní koncept v Drtikolově stálé expozici

Kultura | Říjen 2020

Galerie sídlí v Zámečku-Ernestinu.

V Galerii Františka Drtikola Příbram si letos připomínáme dvacetileté trvání stálé expozice slavného rodáka. Při této příležitosti přinášíme nový výstavní formát.

 Stálá výstava Františka Drtikola v roce 2000 vznikla ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze a zahrnuje především faksimilie autora. Originální fotografie Františka Drtikola byly v galerii k vidění v rámci krátkodobé výstavy pouze jednou v roce 2004 a v roce 2011/2012 zde byly vystaveny nově vytvořené grafiky z autorových matric.  

Jak kvalitní, ale přesto už letitou expozici k jejímu výročí revitalizovat, klasické dílo znovu zpřístupnit a zprostředkovat divákům nejen novodobé kopie ale i slavné originály? Řešením je vznik nového výstavního formátu přímo v expozici Františka Drtikola. Dvakrát až třikrát ročně vystavíme několik zapůjčených Drtikolových originálních fotografií společně s dílem vybraného současného umělce, který řeší obdobná témata jako František Drtikol. Diváci budou moci ocenit autorovy originály a současně zjišťovat, že stejné umělecké otázky, jako si kladl František Drtikol, si pokládají i současní autoři, byť na ně odpovídají odlišným výtvarným jazykem.  

První výstava bude z laskavě zapůjčených originálů Františka Drtikola z rozsáhlé sbírky PPF a živý dialog pomocí fotografie povede s příbramským rodákem Ivan Pinkava. Společně sdílejí zájem o extázi, oba odkazují ke křesťanské symbolice, aniž by opomenuli erotický aspekt lidského těla. Ivan Pinkava patří mezi nejvýznamnější české fotografy, s výraznou kariérou v zahraničních významných sbírkách a galeriích. V Čechách patří k nemnoha fotografům, kteří dostali na individuální výstavu k dispozici prostory celého pražského Rudolfina.  

Drtikol Pinkava // Pinkava Drtikol. Vernisáž výstavy se uskuteční 15. října 2020 od 17.00, výstava potrvá do 7. února 2021.

 

Jan Freiberg, Galerie Františka Drtikola Příbram 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne