Slider

Nový středočeský web informuje a vyvrací mýty o vakcinaci

Zdravotnictví | Březen 2021

V prvních fázích očkování proti novému typu koronaviru se pamatuje především na seniory. Foto: Shutterstock

 

Středočeský kraj spustil nový web, který je zaměřený na očkování. Podává základní informace, které se týkají vakcinace proti onemocnění covid-19, a více informuje o procesu registrace k očkování.

Nová stránka Středočeského kraje na adrese ockovani.kr-stredocesky.cz obsahuje informace o podmínkách a očkování v kraji, odpovědi na základní otázky, seznam očkovacích míst i užitečných kontaktů. Zájemci se mohou seznámit také s přehlednými statistikami v oblasti očkování. Kromě celkových počtů očkování jsou k dispozici také údaje za jednotlivá zdravotnická zařízení a očkovací dny.

 

Jak postupovat, když…

Stránky rovněž popisují, jak se objednat na očkování. V této sekci jsou zodpovězeny i nejčastější otázky veřejnosti. Například jeden z položených dotazů zní: „Dědeček byl v systému registrován, získal i termín očkování, ale ten byl zrušen. Máme jistotu, že mu přijde zvací SMS? Nebo ho máme registrovat znovu?“ Správci internetových stránek pak poskytli tuto odpověď: „Podle informací z webu Centrálního rezervačního systému není potřeba registrovat seniora znovu. Pokud Vám byl zrušen termín rezervace na očkování, prosíme, vyčkejte na další novou zvací SMS. Váš PIN 2 a registrace zůstávají v platnosti. Současně prosíme o trpělivost při čekání na zvací SMS, počet registrovaných dalece přesahuje počet volných vakcín.“ 

Webové stránky obsahují také přehled očkovacích a odběrových míst ve Středočeském kraji včetně kontaktních informací. Prostřednictvím webu se mohou registrovat i zájemci o práci, brigádu nebo dobrovolníci.

 

Proti dezinformacím

Tvůrci internetových stránek si rovněž kladou za cíl vyvracet mýty o očkování. „Považujeme za naprosto zásadní vyvracet mýty a lži, které mohou negativně ovlivnit ochotu občanů se chránit očkováním. Proto jsme se rozhodli vytvořit seriál videí, který se s pomocí odborníků pokusí vyvrátit ty nejzásadnější,“ vysvětlila středočeská hejtmanka Petra Pecková. Ve videích vystupují například Jan Krejsek, imunolog, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie LF UK a FN Hradec Králové, Marek Petráš, vakcinolog, přednosta Ústavu epidemiologie a biostatistiky 3. LF UK, nebo Jana Čepová, primářka Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie 2. LF UK a FN Motol. 

Občané mohou nově využít linky 800 124 111, kterou kraj provozuje ve spolupráci se společností Chytrá péče. Na tomto telefonu asistenti pomohou překonat případné obtíže s registrací. Pro občany Středočeského kraje, kteří potřebují poradit v oblasti očkování, je ve všední dny od 8.00 do 17.00 k dispozici také informační linka 800 710 710. Dotazy lze směřovat i na mailovou adresu covid@kr-s.cz

Zájemci o další informace, které se týkají očkování nebo odběrů, mohou navštívit také web města Příbram koronavirus.pribram.eu nebo internetové stránky příbramské nemocnice nemocnicepribram.cz. 

Stanislav D. Břeň

Nemocnice očkuje seniory 80+

Ve čtvrtek 11. února si pro první dávku vakcíny proti novému typu koronaviru přišli senioři starší 80 let. Zájemce o očkování se musí zaregistrovat v Centrálním rezervačním systému. Registrace probíhá přes webové stránky crs.uzis.cz nebo registrace.mzcr.cz. S registrací mohou pomoci rodinní příslušníci, praktičtí lékaři nebo je možné provést registraci prostřednictvím linky podpory 1221. „Pro naše seniory, kteří si s registrací nedokáží poradit, nabízíme alternativu. Na zelené lince města Příbram 800 555 600 jsou pracovníci připraveni pomoci s registrací. Na toto číslo je možné volat ve všední dny v čase od 8.00 do 15.00,“ uvedl starosta města Jan Konvalinka.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne