Slider

Nová sezona začíná

Život v Příbrami | Duben 2024

Program s názvem „Dědo, jak to tenkrát bylo?“ pobaví nejen rodiče s dětmi, ale i prarodiče – někteří z nich pojednávanou dobu v Příbrami zažili, jiní o ní možná slyšeli vyprávět své blízké. Foto: HMP

Jaký bude duben v Hornickém muzeu Příbram? Ponese se především ve znamení nové návštěvnické sezony, kdy otvírají i mimopříbramské pobočky. Během dubna můžete zavítat také na exkurzi do Dobříšského parku nebo na akci Dědo, jak to tenkrát bylo?

Pro milovníky výletů za pamětihodnostmi představuje měsíc duben probuzení po dlouhém zimním spánku, protože hrady, zámky i technické památky otevírají své brány návštěvníkům. Nejinak je tomu i v Hornickém muzeu Příbram, které, ač je otevřeno celoročně, zahájilo o posledním březnovém víkendu hlavní sezonu rozšířením návštěvní doby. Otevřeno je od úterý až do neděle od 9.00 do 17.00, což platí i pro mimopříbramské pobočky muzea – Památník Vojna Lešetice, Skanzen Vysoký Chlumec a Muzeum zlata Nový Knín.

 

Botanická exkurze v anglickém parku

Hornické muzeum Příbram připravuje na začátek dubna jarní botanickou exkurzi, která účastníky zavede do přírodní památky Dobříšský park. Spolu s botaniky se v sobotu 6. dubna projdou po této přírodovědecky významné lokalitě a dozví se o ní mnoho zajímavostí. Exkurze zaměřená především na časně jarní druhy naší flóry začíná v 9.30 za bránou anglického parku u informační tabule. Botanické lupy s sebou, pro zájemce budou k zapůjčení na místě. Exkurzi vedou Rudolf Hlaváček a Linda Trunečková. 

Milovníci přírody budou mít na jaře ještě jednu příležitost se do Dobříšského parku v doprovodu botaniků podívat – druhá exkurze je naplánovaná v neděli 26. května. To již bude vegetační sezona v plném proudu a řada rostlin ve své optimální fázi vývoje.

 

Vzpomínky havířů ožívají

Na víkend 27. a 28. dubna připravuje muzeum program pro rodiny s dětmi od tří let, který se bude odehrávat v areálu dolu Anna. Jak jeho název Dědo, jak to tenkrát bylo? napovídá, hlavní náplní budou vzpomínky na práci horníků na Příbramsku v 2. polovině 20. století. Interaktivní a přívětivou formou se zde dozvíte mnoho zajímavých informací, svezete se důlním vláčkem, prohlédnete si část zdejšího podzemí a také nádherný parní těžní stroj. Tyto speciální prohlídky budou začínat vždy v celou hodinu, první v 9.00, poslední v 16.00. Muzeum doporučuje předchozí rezervaci na čísle 318 630 149. Vstupné činí 60 korun, jako bonus dostanou návštěvníci možnost zúčastnit se navazující prohlídky podzemí za sníženou cenu 10 korun. 

Stanislava Moravcová
Hornické muzeum Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne