Slider

Nová aplikace pro parkování

Doprava | Duben 2024

Aplikace je další možností (mj. lze platit také přes mapy.cz), jak uhradit parkovné.

Od dubna začíná v Příbrami fungovat nová virtuální parkovací aplikace společnosti FT Technologies.

Uživatelé ji najdou na webu parking.fttech.org nebo ji mohou načíst pomocí QR kódů, které se nacházejí na parkovacích automatech. Platit parkovné tak lze pomocí mobilního telefonu, tabletu, notebooku či PC, které jsou připojené k internetu, a pomocí platební karty. Platba je vázaná na konkrétní registrační značku vozidla (podobně jako třeba u dálničních známek) a úhrada či prodloužení doby parkování jsou možné odkudkoliv a kdykoliv. 

Jak to funguje? Uživatel načte svým mobilním zařízení QR kód v příslušné zóně placeného stání nebo si otevře přímo stránky parking.fttech.org. V aplikaci FTT VPA se zobrazí informace o dané zóně placeného stání (cena parkovného a maximální možná doba parkování), přičemž následně z roletového menu zvolí preferovaný čas parkování. Zejména pokud k identifikaci zóny využil geolokační službu (např. GPS), musí zkontrolovat, zda se opravdu nachází na správném místě. 

Pokud uživatel zadává data do FTT VPA poprvé, je vyzván k uvedení registrační značky vozidla a e-mailu (obojí je třeba zkontrolovat). Je možné vložit až pět značek, které pak lze v nastavení aplikace měnit. 

Následně uživatel zaplatí prostřednictvím tlačítka Zaplatit. Parkovné se považuje za uhrazené až po odeslání dokladu na e-mail uživatele, ve kterém je uvedena doba parkování, zóna placeného stání a registrační značka vozidla. Bez dokladu není možné využívat zóny placeného stání. Potvrzení o platbě za vozidlo, resp. jeho registrační značka, je automaticky načteno strážníkům městské policie přímo do informačního systému MP Manager. 

Aplikace je další možností (mj. lze platit také přes mapy.cz), jak uhradit parkovné. Kdo nemá zájem ji používat, může i nadále platit hotovostně. 

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne