Slider

Nominujte významnou osobnost na Cenu města Příbrami 2022

Život v Příbrami | Listopad 2021

Cena města Příbrami. Foto: František Gahler

V Příbrami vždy působilo a dodnes působí mnoho inspirativních osobností, které se významnou měrou zasloužily o rozvoj našeho města i regionu, a přispěly tak k šíření jeho dobrého jména doma i ve světě. Od loňského roku jim město vzdává poctu udělením Ceny města Příbrami.

Statut Ceny města Příbrami, jejíž podstatou je ocenění činnosti významných příbramských osobností a přiblížení jejich díla široké veřejnosti, schválili zastupitelé v roce 2020. Cena je udělována zpravidla jednou ročně a mohou ji získat jednotlivci (také in memoriam), právnické osoby či kolektivy.

 

Návrhy do konce roku

Nominace na udělení ceny pro rok 2022 mohou podávat odborné instituce i laická veřejnost, a to od 1. listopadu do 31. prosince 2021. Od začátku listopadu bude na webu města pribram.eu formulář, který lze vyplnit online, případně je možné stažení do počítače a následné odeslání dokumentu na e-mail cenamesta@pribram.eu nebo odevzdání v Informačním centru města Příbram (Pražská 129). Formulář musí být podepsaný, na anonymní návrhy nebude brán zřetel. Nominovat lze nejen jednotlivé osoby, ale i firmy, případně kolektivy (v takovém případě je třeba uvést kontakt na jeho zástupce). Další dotazy lze směřovat na Odbor školství, kultury a sportu Městského úřadu Příbram (meu-osks@pribram.eu, 318 402 292). 

Doručené návrhy budou posouzeny pracovní skupinou, jejíž členy jmenoval starosta města Příbram. Skupina složená z odborníků působících v různých oblastech společenského a kulturního života návrhy vyhodnotí a doporučí radě města vhodného kandidátky či kandidáty. Zastupitelstvo následně rozhodne, která z osobností ocenění získá. Pokud to okolnosti dovolí, bude Cena města Příbrami předána během závěrečného koncertu Hudebního festivalu Antonína Dvořáka dne 7. června 2022.

 

Prvními laureáty Hana Ročňáková, Josef Velfl a Antonín Dvořák III.

Poprvé byla Cena města Příbrami udělena v roce 2021, a to Haně Ročňákové za celoživotní práci v příbramské kultuře, především v oblasti prezentace výtvarného umění. Hana Ročňáková se podílela na vybudování Galerie Františka Drtikola. Bohatou nabídkou výstav a dalších akcí dokázala oslovit širokou veřejnost a získat renomé i v odborných kruzích. Přispěla tak k šíření dobrého jména města v regionu i mimo něj.

Ocenění získal také Josef Velfl, a to za celoživotní dílo v oboru muzejnictví, příkladnou péči o historický odkaz města a úsilí věnované záchraně hornických památek. Svojí publikační činností v oblasti hornictví, hutnictví, historie Příbramska, válečných dějin a odbojového hnutí se významně zasazuje o zviditelnění města a širokého okolí.

Třetím nositelem Ceny města Příbrami za rok 2021 je Antonín Dvořák III., který ocenění získal in memoriam za obětavou mnoholetou péči o odkaz a prezentaci díla Antonína Dvořáka s důrazem na jeho spojení s příbramským krajem. Osobnost Antonína Dvořáka III. ovlivnila vztah mnoha lidí k hudbě celosvětově známého skladatele a přispěla k existenci mezinárodně uznávaných projektů. 

Lea Enenkelová, Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne