Slider

Nevraživost mezi Dvořákem a Smetanou s Janáčkem je nesmysl

Kultura | Duben 2024

Velikáni české hudby – Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů, Josef Suk a Oskar Nedbal. Koláž: HFAD

Oslava a zároveň připomenutí bohatství a krásy hudby, která spatřila světlo světa díky celé řadě slavných českých skladatelů, to je Rok české hudby. Pětapadesátý ročník Dvořákova festivalu se ponese v jeho znamení.

 

První rok, věnovaný české hudbě, byl vyhlášen přesně před sto lety, v roce 1924, a velké zásluhy na jeho vzniku měl propagátor české hudby, významný dirigent České filharmonie, Václav Talich. Důvodem jeho vyhlášení byla připomínka tehdy 100. výročí narození Bedřicha Smetany. Co je ale zajímavé – a pro mnohé i tak trochu kouzelné – že životy v podstatě všech nejslavnějších českých skladatelů rámuje tato „čtyřka“ v letopočtu. 

Nejznámějším oslavencem letošního roku je samozřejmě Bedřich Smetana (1824–1884), který se narodil před dvěma sty lety v Litomyšli. Jemu samotnému jsou letos určeny velké oslavy, spojené v projektu Smetana200, ke kterému se náš festival připojuje 1. června open air koncertem na Svaté Hoře s názvem Letem Smetanovým světem. Tradiční piknikový koncert se ponese v duchu Smetanových oper Hubička, Prodaná nevěsta a Tajemství. Orchestrálního partu se zhostí soubor Pražské konzervatoře, který samou svou existencí propojuje Bedřicha Smetanu s dalším jubilantem, a to „naším“ Antonínem Dvořákem, jedním z nejslavnějších ředitelů Pražské konzervatoře. 

Hudba Antonína Dvořáka (1841–1904) zaznívá téměř na každém z našich koncertů – jak také jinak u festivalu, který hrdě nese jeho jméno a s radostí připomíná díla, která se v mnoha případech zrodila díky inspiraci čerpané z našeho krásného kraje, v němž také – ve vile Rusalce na Vysoké – vznikla. 

Ale vraťme se ještě zpátky k největšímu jubilantovi Bedřichu Smetanovi. Asi bychom si neodpustili, kdybychom pominuli jeho nejslavnější dílo – Mou vlast. Na zahajovacím koncertu z ní zazní několik částí v podání unikátního ansámblu – České Sinfonietty. Orchestr pod vedením Radka Baboráka je složen z předních sólistů a členů mezinárodně uznávaných filharmonií a schází se pouze k účinkování na prestižních festivalech. My se v jejich podání můžeme těšit jak na části Mé vlasti, tak na dílo A. Dvořáka a dalších dvou jubilantů – a zároveň Dvořákových žáků – Josefa Suka (1874–1935) a Oskara Nedbala (1874–1930). Oba pánové slaví letos 150. výročí narození, což nám v případě Josefa Suka připomene ještě několik dalších koncertů, zejména pak vystoupení Sukova komorního orchestru 27. dubna na Zámku Dobříš. Jelikož orchestr vznikl na počest 100. výročí Sukova narození, budeme slavit i jeho padesátiny. 

Ve starší literatuře se mnohdy dočteme o nevraživosti mezi Dvořákem a dalšími z trojice našich velikánů, tedy Smetanou a Janáčkem. Jak je častým jevem, pravdou je pravý opak – pánové se vzájemně velice uznávali a zejména mezi Dvořákem a Leošem Janáčkem (1854–1928) panovalo velké přátelství. Janáčkova hudby zazní například na koncertě Alinde Quintetu (14. května, kostel sv. Vojtěcha), mladého, ale mnoha světovými vítězstvími ověnčeného dechového tělesa. 

Na písně oslavence „půlkulatého“ Bohuslava Martinů (1890–1959) se můžeme těšit na Koncertu laureátů Mezinárodní pěvecké soutěže A. Dvořáka, který se již tradičně koná v Památníku A. Dvořáka ve Vysoké 28. května. 

Všechny zmíněné skladatele – a ještě několik navíc – si připomeneme i v dalších Putování po stopách, naší tak trochu geocachingové hře, určené dětem ve věku 6–12 let. Vydáme se v ní opět na cestu po Příbrami a jejím okolí, na které nás budou v řadě úkolů a informací doprovázet právě slavní čeští skladatelé. 

Na festivalových koncertech ale nebude zdaleka zaznívat jen hudba zmíněných jubilantů – na diváky čeká program sestavený z děl od baroka po současnost v podání řady hvězd současné hudební scény v čele s fenomenální varhanicí Kattou (25. května, huť Barbora, Jince), houslovým virtuosem Josefem Špačkem, kontrabasistou Indi Stivínem (7. května, sál Městského úřadu Březnice), žesťovou sekcí České filharmonie, která si na nádvoří Galerie L. Kuby „odskočí“ 18. května do jazzu, violistkou Kristinou Fialovou (Benefiční koncert pro vilu Rusalku 1. května v Památníku A. Dvořáka ve Vysoké), duem současné nejlepší klarinetistky Anny Paulové s vynikající harfistkou Hedvikou Mousa Bacha v hvožďanském Špejcharu (9. května) nebo v podání zahraničních těles: nizozemského osmdesátičlenného dechového orchestru Symphonic Wind Orchestra Sint Joseph Sittard, Drážďanského filharmonického sboru či jednoho z předních evropských kvartet, rakouského  Wiener Klavier Quartett. 

Albína Dědičík Houšková
Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne