Slider

Nesekat všude. Podpoříme biodiverzitu i klimatickou odolnost

Život v Příbrami | Červen 2023

Řada měst se každoročně potýká s otázkou, zda sekat, či nesekat zeleň, a především v jakém rozsahu.

V posledních letech jsou ve městě vytipována místa, kde se seká tráva v omezeném režimu. Město tímto krokem chce podpořit pestrost porostu a odolnost proti klimatickým výkyvům, zejména při vysokých teplotách.

 

Řada měst se každoročně potýká s otázkou, zda sekat, či nesekat zeleň, a především v jakém rozsahu. V Příbrami je již pár let uplatňován systém, kdy je v některých lokalitách vynecháno několik plánovaných sečí. „Ponecháním vyššího travního drnu chceme podpořit pestrost porostu a odolnost proti klimatickým výkyvům, zejména při vysokých teplotách. Zároveň chceme přilákat do trávníků různý hmyz a zvýšit tím biodiverzitu našeho města,“ vysvětlil místostarosta Miroslav Peterka. 

Mezi vytipované lokality, kde bude sekání trávy prováděno omezeně, patří tradičně velké plochy u Gymnázia Legionářů, v sadě Na Leštině, v ulici Mariánská a u hřiště na Čertově pahorku. Dále budou ponechány louky pod březohorským hřbitovem, za Junior klubem a v Lesoparku Litavka. Technické služby města Příbrami spolu s Odborem životního prostředí vytipovaly další vhodné travní porosty ve dvorech v Ostravské ulici, Petra Bezruče, Aloise Jiráska, v sadu na Svaté Hoře, ve dvoře za Riegrovou ulicí, v parku na nádraží a pod hřištěm na Komenského náměstí. 

Výše uvedené lokality budou označeny informačními tabulemi a sekání trávy se na nich uskuteční pouze dvakrát v průběhu sezony. Okraje pozemků budou posekány tak, aby byla zajištěna viditelnost u komunikací a aby trávník nepřerůstal do chodníků. Na větších pozemcích budou vysekány cestičky pro průchod mezi kvetoucími letničkami. 

Eva Švehlová
Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne