Slider

Nepochopíme situaci toho, kdo přežil bombardování. Ale můžeme mu pomoci

Život v Příbrami | Duben 2023

Tetiana Anthosyna z DC ADRA

Přinášíme výpověď jedné z pracovnic Dobrovolnického centra ADRA, která je ukrajinského původu a více než rok pomáhá už přítomným uprchlíkům nebo příchozím vyřizovat základní věci života v cizí zemi.

Dne 24. února 2022 v předvečer narozenin jsem se připravovala, že strávím svůj den v horách s rodinou. Ale přišel šok, obrovská paralýza, bylo těžké přijmout, pochopit a uvěřit tomu, co se děje. Bolest, slzy a otázky: Proč? Co dál? Jak? 

Byla jsem v bezpečné zemi (v Česku) a cítila jsem, že mám novou povinnost a musím si najít informace, jak a čím můžu pomoci mým příbuzným a známým, kteří pomoc potřebovali. A tak jsem se připojila k řadám dobrovolníků z Dobrovolnického centra ADRA. V místním Krajském asistenčním centrum pomoci Ukrajině (KACPU) jsem pracovala jako tlumočnice, začala jsem pomáhat tady v Česku i známým na Ukrajině, kteří udělali sbírku pro naše vojáky. V této pomoci pokračuji i dnes. 

V organizaci ADRA jsem zůstala i po skončení KACPU a v rámci svého působení poskytuji potřebné informace, pomoc všem žadatelům ohledně pobytu v ČR o dokumentech (školství, zdravotnictví, práce, ubytování), pomáhám i s výukou českého jazyka a aktivitami pro děti. Snažím se být nápomocna dětem a rodinám s integrací v nové zemi. V práci tvoříme různé akce, děláme kroužky a trávíme spolu zajímavý čas. Denně se setkávám s lidmi zlomenými, se ztracenou vírou a unavenými událostmi, pro které musíme najít slova podpory, inspirovat je, dát jim naději, někoho obejmout. Také potkávám lidi, kteří přijdou pomoci a podpořit ostatní. 

Život začíná každé ráno, válka to asi každého z nás naučila, i když to má každý jinak. Nepochopíme situaci toho, kdo přežil bombardování, kdo přišel o domov, ztratil někoho blízkého nebo příbuzného. Některým se život zhroutil, když museli všeho nechat a utíkat. Pro ostatní to byl začátek něčeho nového. V mém okolí jsou hodní lidé, kteří si chtějí navzájem pomáhat a dělat všechno možné, každý na svém místě, tady a teď. 

Tetiana Anthosyna
Dobrovolnické centrum ADRA

Obchůdek na nové adrese

Pomoc našeho Dobrovolnického centra má nový cíl, který se nyní blíží ke zdárnému konci, nebo možná naopak spíše začátku. Už teď v dubnu můžete navštívit Charitativní obchod ADRA, je na adrese Pražská 4. Cílem obchodu je podpořit mezilidskou pomoc v našem městě, a to využitím materiálních darů (oblečení, domácích potřeb i podobných věcí).

Nakoupením v obchodě ADRA podpoříte naše projekty, které mají za cíl např. omezit samotu seniorů nebo pomoci při zvládání školních povinností dětí. Také podpoříte fungování různých kroužků, kam docházejí děti, které tak nemusí trávit čas na ulici. Navíc opětovné využití podporuje myšlenku udržitelnosti. Obchod nabídne i možnost pracovat pro sociálně slabé a zapojit dobrovolníky. Bližší informace budou na našem webu nebo na Facebooku a Instagramu.

 

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne