Slider

Nepečovat jen sám a dobíjet baterky

Život v Příbrami | Říjen 2022

V Poradnách Včera poskytujeme bezplatné testování paměti v diskrétních podmínkách.

Poradny Včera jsou zřizovány Institutem osvěty a vzdělávání Dementia. Dokážeme pomoci s péčí o osoby s demencí ve všech stupních tohoto onemocnění. Usilujeme o prevenci, včasnou diagnózu a vhodnou komunikaci s nemocnými. Ve spolupráci s neurology, psychiatry a specializovanou ambulancí paměti poskytujeme podporu podle individuálních potřeb rodiny. V Poradnách Včera poskytujeme bezplatné testování paměti v diskrétních podmínkách.

 

Pokud se na nás pečující obrátí, na první konzultaci obvykle společně zmapujeme potřeby pečující rodiny a poskytneme základní informační servis. Poté pomáháme zajistit terénní služby a finanční příspěvky, na něž mají pečující rodiny nárok, ale často o nich nevědí. Rodinu doprovázíme po celý proces péče a hledáme cesty, jak tuto péči usnadnit a zpříjemnit. 

Nejčastější těžkostí, s níž se setkáváme, je pozdní diagnostika. Rodinní pečující často přicházejí až ve chvíli, kdy se stav nemocného prudce zhoupne, oni musí řešit spoustu problémů najednou a dostávají se do krize. Kdyby začali jednat hned při prvních příznacích, měli by možná i několik let času na přípravu. Domácí pečující často přicházejí s prosbou o radu, jak mají postupovat. Ocitli se v neznámé situaci a chtějí vědět, co je čeká a čemu by se měli nejdříve věnovat. Dalším důvodem těžkostí bývá žádost o zavedení péče, o externí pomoc v domácnosti u nemocného. Poměrně „horkým“ tématem bývají neshody v rodině o tom, jak má péče vypadat. U člověka s demencí také zanikají společenské návyky a naučená omezení, proto se často chová z hlediska zdravých lidí nepřijatelně. Jeho blízcí si ale někdy neuvědomí, že nejde o zlomyslnost nebo nevděk nemocného, ale že je jeho chování ovlivněno nemocí. 

Pečující musí myslet i na své duševní a tělesné zdraví a na svůj vlastní život. Obětovat se až do úplného vyhoření je nakonec kontraproduktivní pro všechny zúčastněné, protože pečující na dně svých sil nejen sám trpí, ale navíc nedokáže poskytovat kvalitní péči. První zásada proto zní: nepečujte sami. Je třeba dělit se o povinnosti pečujícího s dalšími členy rodiny i s externími sociálními službami. Pečující si musí najít čas i na sebe, na své známé, na svou profesi, na své koníčky. Měl by si najít způsob, jakým „dobíjet baterky“. Lze sestavit týdenní harmonogram péče, takže pečující předem ví, kdy má volno. 

Zabránit Alzheimerově nemoci zatím neumíme. Případný nástup lze ale ovlivnit životním stylem. Nejúčinnější prevencí je vyrovnaná fyzická aktivita, zdravá životospráva, dostatek spánku a častý trénink mozku. Je dobré zajímat se o dění kolem sebe, stýkat se s přáteli, věnovat se nějakým koníčkům, učit se nové věci. 

Ludmila Šamšulová, Poradna Včera

https://dementia.cz/poradny-vcera/

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne