Slider

„Nemůžete říct, že už nemůžete…“

Sport | Duben 2024

Lukáš Pazdera, lídr loňské nejúspěšnější štafety na trati Příbramského půlmaratonu. Foto: Brdský běžecký pohár / Karolína Šejnová

Jedním z výrazných prvků, který dotváří atmosféru Příbramského půlmaratonu, jsou štafety. Závodní trasu více než 21 kilometrů můžete uběhnout spolu se svými příbuznými, kolegyněmi z práce nebo třeba spolužáky ze školy.

Víte, co má společného Euforický slimák, Modrá smršť a Báječné ženy v běhu? To všechno jsou názvy týmů, které v loňském roce absolvovaly Příbramský půlmaraton jako čtyřčlenné štafety. Originální a často vtipná pojmenování se již stala folklórem při pohledu na startovní listinu. Právě štafetový závod, který se běží současně se závodem jednotlivců, je unikátním prvkem příbramského městského běhu. Kde jinde by se mohli potkat Denisky otroci a Závodní želvy, abychom vytáhli další perly z loňských výsledků.

Pokud si tedy netroufáte na celý půlmaraton, můžete ho absolvovat jako štafetový tým. Na každého ze čtveřice běžců bude místo 21,1 kilometru čekat „jen“ jeden okruh městem o délce asi 5,5 kilometru.

 

Dobrý pocit zaručený

V čem je týmové závodění odlišné od individuálního startu? „Hlavní rozdíl je v tom, že neběžíte jen sám za sebe. Nemůžete si v půlce trati říct, že už nemůžete, že se na to vyprdnete, a jen tak jít na párek,“ glosuje Petr Svoboda, reprezentant týmu Svobíci z RSka. Těší ho, že se závod po několika letech vrátí do ulic. „Křečkovitá trať okolo Nováku a Fialáku se mi moc nelíbila a skáču radostí, že se půlmaraton vrací do města. I když vím, že nedočkavcům za volantem zase budou naskakovat žíly na čele, je to pro mě nízká cena za atraktivnost závodu,“ vysvětluje. 

Společný závod je – alespoň občas – důvodem také ke společnému tréninku. Někteří běžci využívají moderní technologie a trénují dohromady alespoň virtuálně díky fitness aplikacím. „Motivujeme se tam v rámci měsíčních výzev,“ dodává další z účastnic štafetového půlmaratonu Kateřina Volfová oblékající dres týmu Březohorské katastrofy. „Poběžíme jako tým a každý z nás do toho dá bezesporu maximum bez ohledu na to, kolikátý bude běžet. Boj o medaile nám nehrozí, takže tím se stresovat nemusíme. Běžíme si pro dobrý pocit a ten je zaručený předem,“ popisuje.

 

Silná konkurence

O umístění na bedně by letos naopak chtěl zabojovat Lukáš Pazdera. V Česku patří k atletické špičce, jeho nejsilnější disciplínou je triatlon. Mimo jiné triumfoval v závodě Winterman Xtreme Triathlon – to je téměř devět kilometrů plavání v rychlém proudu Labe, následně 180 kilometrů na kole krajinou Českého Švýcarska a jako „třešničku na dortu“ si dáte 43 kilometrů poklusem s cílem na Ještědu. A mimochodem, jak je z názvu závodu patrné, startuje se v říjnu, kdy má voda v řece teplotu asi 10 stupňů Celsia. 

Lukáš Pazdera loni kvůli zranění nemohl absolvovat celou trasu Příbramského půlmaratonu, tak se alespoň postavil do čela štafety sestavené ze své tréninkové skupiny. Trasu dlouhou 21,1 kilometrů uběhli jako první za 1.17 (s průměrnou rychlostí 16,5 km/h). V cíli byli o osm minut dříve než nejlepší individuální běžec. Nicméně Lukáš Pazdera už v minulosti dokázal, že půlmaraton umí uběhnout ještě rychleji než jeho štafeta. Jeho osobák na této trati má hodnotu 1.13.

Kromě prvenství z loňského závodu štafet, má na svém kontě i dvakrát bronz za individuální start v předchozích ročnících Příbramského půlmaratonu. Jakému závodu dá přednost v sobotu 8. června 2024? Chtěl by absolvovat „kombo“, tedy oba závody najednou – vyběhne s dvěma startovními čísly, po prvním okruhu předá pomyslný štafetový kolík ve formě měřícího čipu svému parťákovi a dál bude pokračovat svůj sólo závod. 

„K Příbramsku mám dlouhodobě vřelý vztah, protože žena odsud pochází. Na konci minulého roku jsme se na Příbramsko definitivně přestěhovali, a proto považuji závody v Příbrami a okolí za ‚domácí‘. Z toho důvodu bych se určitě rád ukázal na každém závodu v co nejlepší formě. Příbram je ale oblast s opravdu výbornými běžci, lepšími než já, a proto záleží i na tom, kdo z konkurence přijede,“ zhodnotil na jaře své vyhlídky na možné úspěchy Lukáš Pazdera. 

Lukáš Rozmajzl
Brdský běžecký pohár

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne