Slider

Nemocnice má novou magnetickou rezonanci a usiluje o mamograf

Život v Příbrami | Duben 2023

Od března funguje v nemocnici nový přístroj magnetické rezonance, ten předchozí sloužil 16 let. Foto: ONP

Příbramská nemocnice bude usilovat o mamograf a pozici ombudsmana. V uplynulých týdnech se také uskutečnila modernizace magnetické rezonance. Ve zdabořském areálu bylo uzavřeno očkovací centrum, o nedělích nefunguje zubní pohotovost a omezen bude provoz neurologických ambulancí.

 

Kromě nově zrekonstruovaných a vybudovaných prostor by příbramská nemocnice ráda zkvalitnila a rozšířila své služby. S tím souvisejí některé změny a novinky.

 

Mamograf pro Příbram a nová magnetická rezonance

Po několika neúspěších se nemocnice opět pokusí zavést screeningová mamografická vyšetření. Od roku 2022 se totiž změnily podmínky pro zařazení poskytovatelů do tohoto programu, které na poskytovatele sice kladnou značné nároky v oblasti technického i personálního vybavení, na druhé straně však podmínky dostatečně zpřesňují a je možné se na vše připravit. Za tímto výkonem v současnosti cestují stovky žen do Berouna nebo Prahy. 

„Nápad na nové otevření celého procesu vzešel při nedávném kontrolním dnu. Toho se kromě náměstka hejtmanky Petra Pavlíka zúčastnil i místostarosta města Příbram Miroslav Peterka, který na následné schůzce tlumočil přání občanů. I když nám pojišťovny poskytování této služby v minulosti nenasmlouvaly, opět se o to pokusíme. V současnosti budeme připravovat veškeré podmínky pro to, abychom se mohli v budoucnu přihlásit do příslušné výzvy Ministerstva zdravotnictví a získali tak statut screeningového pracoviště v mamárním screeningovém programu,“ informoval ředitel nemocnice Stanislav Holobrada. Náměstek hejtmany pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík dodal: „Snahu vedení nemocnice o získání statutu screeningového pracoviště v mamárním screeningovém programu vítám a rozhodně ji budu podporovat. Screening je součástí preventivních opatření a chápu ho jako nedílnou součást boje proti rakovině prsu.“

V polovině února začala v nemocnici modernizace v Oddělení zobrazovacích metod.  Důvodem byla výměna 16 let starého přístroje magnetické rezonance. Nové zařízení nabídne především vyšší spolehlivost, uživatelskou přívětivost a kvalitnější zobrazení. „Nový přístroj značky Siemens bude ve všech ohledech lepší než přístroj stávající,“ řekl ředitel nemocnice. V čase distribuce tohoto Kahanu by už magnetická rezonance měla být v provozu.

 

Uzavřené očkovací centrum i nedělní zubní pohotovost

Nemocnice uzavřela očkovací centru ve svém druhém areálu ve Zdaboři, a to pro nedostatek zájemců o vakcinaci. V případě zájmu o očkování proti onemocnění covid-19 se lze obrátit na praktického lékaře nebo na naši infekční ambulanci, která je umístěna v přízemí pavilonu I (vchod 1) v hlavním areálu – tel. 318 641 631. 

Z provozních důvodů bude do odvolání uzavřena zubní pohotovost, a to všechny neděle v roce 2023. Během státních svátků je pohotovost k dispozici. V případě akutních problémů se zájemci mohou obrátit na pohotovost v Praze (například Městská poliklinika Praha – tel. 222 924 268).

 

Omezení pro neurologii

Z důvodu personální tísně budou od 1. května omezeny neurologické ambulance příbramské nemocnice, s výjimkou specializovaných poraden. Péče o pacienty v ohrožení života a akutních stavech bude nadále zajištěna v plném rozsahu. Lůžkové oddělení i iktové centrum bude v provozu bez omezení. Vzhledem k dané situaci žádáme pacienty, kteří nevyžadují specializovanou neurologickou léčbu, aby své problémy nejprve konzultovali s praktickým lékařem či v případě bolesti zad s rehabilitačním lékařem. 

V případě potřeby řešení ambulantní neurologické problematiky nemocnice doporučuje například neurologické ambulance v Příbrami (Petr Šlemenda), v Dobříši (Jan Kubík, Jan Farda) nebo v Sedlčanech (Jan Farda, Roman Kalkus). 

Běžné bolesti zad by měl ošetřit praktický lékař, při nedostatečném efektu léčby pak rehabilitační lékař, který je k dispozici v rehabilitačním centru v našem druhém areálu nemocnice ve Zdaboři. Pracujeme na vyřešení této nepříjemné situace. 

Martin Janota
Oblastní nemocnice Příbram

 

V zájmu pacientů

Vedení příbramské nemocnice oznámilo, že v dohledné době bude zavedena funkce ombudsmana. Ten by měl fungovat jako ochránce práv pacientů a být důležitým spojovníkem mezi nemocnicí a jejími zaměstnanci a širokou pacientskou veřejností.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne