Slider

Německé děti jsme pozvali na Svatou Horu, do Domu Natura i Koněpruských jeskyní

Život v Příbrami | Prosinec 2022

Němečtí studenti navštívili hned několik míst v Příbrami i mimo ni. Na snímku při prohlídce Koněpruských jeskyní. Foto (2×): ZŠ Školní

Šestým rokem se díky podpoře obou partnerských měst utužuje přátelství žáků z příbramské ZŠ Školní a Oberschule Gottfried Pabst von Ohain sídlící v malebném saském městě Freiberg. Tento školní rok byl pořadatelský míček na české straně. Do Příbrami přijelo 15 žáků se svými dvěma učiteli a ředitelem Jensem Gernegroβem. Celé setkání se uskutečnilo ve dnech 4.–7. října a společným tématem byla příroda, její vznik a vývoj života na Zemi.

První den návštěvy našich německých kolegů se nesl v duchu seznamování a překonávání ostychu v mluvení cizím jazykem. Celé setkání začalo přivítáním hostů v dopoledních hodinách na půdě školy. Připraveno bylo malé občerstvení a krátký kulturní program, který společnou písní Čechů a Němců vytvořil výborný start celé akce. Poté se české děti staly průvodci svých německých kamarádů po areálu naší školy. Prohlídku všichni společně zakončili na obědě ve školní jídelně. Při odpoledním programu čeští a němečtí kamarádi spolu procházeli Příbramí a navštívili Dům Natura, kde se dozvěděli zajímavé informace týkající se fauny a flóry Brd, historického původu této oblasti a prohlédli si zajímavou výstavu plazů a obrazů z pravěku od Jana Sováka. Následovala příjemná podzimní procházka na Svatou Horu a po ní zasloužené ubytování na zimním stadionu a večeře tamtéž. Ani večer se nikdo nenudil. Po večeři české i německé děti čekaly společné aktivity a hry, které měly probořit poslední zbytky ostychu v komunikaci. A podařilo se!

Druhý den společně čeští a němečtí žáci absolvovali výlet do Koněpruských jeskyň a jejich okolí, kde s paleontologem Štěpánem Rakem hledali a nacházeli trilobity, zkamenělé mušle a jiné známky dávného života na Zemi. Celý výlet pak všichni zakončili procházkou kolem hradu Karlštejn. Po večeři děti opět čekal společný večerní program ve škole a tentokrát se jednalo o únikovou hru. Ze školy děti unikaly ve smíšených skupinkách a při hledání cesty ven společně vyluštily nejednu šifru, naprogramovaly ozobota, vypočítaly neviditelný příklad… Nakonec se vše podařilo a všichni zdárně ze školy unikli a zasloužili si i malou sladkou odměnu na samotný závěr večera.

Třetí den strávili všichni ve škole. Na programu byly společné hodiny Čechů a Němců v naší české škole. Děti se střídaly na hodině přírodopisu, kde bádaly a zjišťovaly zajímavosti o pravěkých listonozích a žábronožkách. Ve výtvarné výchově si mohly vytvořit sádrový odlitek svého vlastního trilobita a na posledním stanovišti je čekal kvíz zajímavých předmětů z minulosti, který si pro děti připravila Jana Fialová z Hornického muzea v Příbrami. Po obědě děti zasadily strom českoněmeckého přátelství, který náležitě ozdobily svými ručně malovanými kamínky, poté na všechny čekal orientační běh na Padáku, který byl zakončený slavnostním závěrečným rautem. Během večera si pak děti povídaly a hrály hry na venkovních školních hřištích.

Poslední den na naši školu zavítala návštěva z radnice – dnes už bývalá místostarostka Zorka Brožíková s Leou Enenkelovou, vedoucí Odboru školství, kultury a sportu. Obě dámy dětem přinesly dárky a milá slova. Po krátkém závěrečném kulturním programu naše setkání skončilo společnou písní, stejně tak, jako před čtyřmi dny začalo. Nezbývalo, než se rozloučit a těšit se na viděnou zase za rok ve Freibergu.

kolektiv vyučujících ZŠ Školní

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne