Slider

Někteří nájemci žádají město o odprodej nástavbových bytů

Život v Příbrami | Červen 2021

Městská realitní kancelář eviduje žádosti některých nájemců nástavbových bytů v Příbrami VII o možný převod bytů do jejich vlastnictví.

Podíváme-li se do historie, zjistíme, že ve městě byla provedena rozsáhlá privatizace bytového fondu. V majetku města zůstalo z původního počtu přibližně 10 000 bytů zhruba 600 bytových jednotek, a to včetně bytů v domech s pečovatelskou službou.

V roce 2010 byly v rámci privatizace bytového fondu prodány oprávněným nájemcům byty v domech: Politických vězňů 301, nám. 17. listopadu 302–304 a tř. Osvobození 306–309. Právě v těchto domech jsou i nástavbové byty, na jejichž výstavbu byly čerpány dotace, a tudíž privatizací nemohly projít. Po výmazu zástavního práva v katastru nemovitostí nyní někteří nájemci těchto bytů žádají o možnost převodu do osobního vlastnictví. 

„Privatizace bytového fondu byla ve městě masivní. Město se zbavilo několika tisíc bytů, a ještě nyní k nám doléhají pozůstatky této doby v podobě žádostí nájemců, jejichž byty byly vystavěny s pomocí dotace, tudíž nemohly být v době privatizace prodány. Naposledy obdobný případ řešilo zastupitelstvo města v roce 2016 v případě bytů v Milínské a Dlouhé ulici,“ uvedl příbramský starosta Jan Konvalinka. A dodal: „I tentokrát o žádostech bude rozhodovat zastupitelstvo. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádný právní doklad o závazku města vůči nájemcům těchto bytů, budou zastupitelé jednat o tom, zda se prodej oprávněným nájemcům bude realizovat a případně za jakých podmínek, či nikoliv.“ 

Eva Švehlová, Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne