Slider

Nechte se chytit do Pavučiny

Školství | Březen 2024

Klub aktivit pro tvůj volný čas.

Nabízíme ti potkat se s pavučinou a ta přece může mít mnoho použití: Třeba chytí pavoukovi zákusek, zadrží něco před pádem, zakrývá nepořádek, spojí svými nitěmi několik různých bodů, omotá se okolo tebe a trochu zastaví v běhu, je nádhernou věcí ke koukání v orosené trávě, domorodci ji dávají do otevřených ran na těle k zástavě krvácení a jako dezinfekci, je velmi praktická pro svého autora, vyplní volný prostor… Takto láká ke svým aktivitám nová aktivita pro příbramské dospívající nazvaná Pavučina.

 

V Příbrami se nabízí řada sportovních, kulturních či společenských klubů a aktivit, které dokážou podchytit zájem mnoha dětí a dospívajících. V loňském roce se připojila další možnost. Jmenuje se Pavučina, kterou pro mladé „spřádá“ Centrum sociálních a zdravotních služeb (CSZS). 

„Máme za cíl objevovat, podporovat a rozvíjet schopnosti, nadání i kompetence u dětí, kterým jsou z nějakých důvodů pouzavřené domácí dveře. Jde nám o hledání hrabalovské perličky na dně v osobnosti dospívajících ve školních kolektivech. Čehosi originálního, co jim umožní vyjít ze stínu. Rádi podáme pomocnou ruku nejen žákům z oslabeného prostředí, ale také teenagerům zasaženým distanční izolací, disharmonickým zázemím či osobnostním nastavením, stavějícím je na okraj zájmu,“ popisuje záměry Pavučiny Jaroslav Patera, koordinátor pro školství (služba SAS) při CSZS Příbram. 

Tým Pavučiny nabízí žákům nejen zájmové aktivity, ale otvírá také bezpečný prostor pro sdílení, povídání a sociální koučink s terapeutickými prvky. „V případě zjištěných zájmů či nadání či dovedností chceme účastníky směřovat do profi zájmových aktivit mimo Pavučinu. Základním úkolem projektu je budovat kompetence dětí k zodpovědnému rozhodování a rozvíjet přínosné osobnostní vlastnosti,“ doplňuje Jaroslav Patera. 

Pavučina se schází každý čtvrtek od 16.00 do 18.30, v některých případech jsou naplánovány i soboty, a to v klubovnách spolků a sdružení jako Pathfinder, Charita, v budově Senior Pointu a dalších. Výpravy se konají také po městě či do přírody. 

Zájemce a zájemkyně ve věku 12–17 let čekají především hry a pomoc při hledání sebe sama. Do Pavučiny jsou zváni také rodiče či prarodiče nebo kdokoliv, kdo se o chlapce či dívku stará, kteří se však během aktivit společně nepotkávají. Rodičům Pavučina nabízí společné povídání o nelehké výchově, životních situacích, problémech a potřebách a všem dalším, co rodičovství obnáší. 

Podrobnosti jsou na webu centrumpribram.cz, přihlásit se lze také na tel. 778 537 552 nebo e-mailu pavucina@centrumpribram.cz. Služba je pro děti i rodiče zdarma. 

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne