Slider

Nebylo by lepší podporovat ekologicky příznivější dopravu?

Názory | Květen 2022

Pomohlo by více tras pro cyklisty?

Žiji v Příbrami již 65 let. Pamatuji dobu, kdy kolem nových domů nebyly chodníky, silnice, trávníky, obchodů bylo jen několik. Během let se Příbram proměnila v dobře vybavené město s pěknou městskou zelení. Už řadu let jsou však prováděny změny na úkor zeleně. 

Odstraňování zeleně (např. vykácení stromů v ulici Bratří Čapků, které obyvatelům nepřekážely a nikoho neohrožovaly; vydlážděné náměstí T. G. Masaryka) pokračuje v posledních letech s intenzitou, která mne děsí. Ve městě jsou budována parkoviště převážně místo původních trávníků. Ze zpravodaje Kahan jsme se dozvěděli, že se jedná o „revitalizaci“. K tomuto budování parkovišť na úkor zeleně, zejména ve dvorech starého sídliště, které jsou dobře architektonicky vyřešeny, zveřejnilo v Kahanu (6/2020) volné uskupení příbramských architektů své připomínky a dotazy. 

Reakce starosty Jana Konvalinky byla rozsáhlá, ale neobsahovala odpověď ani na hlavní otázku uvedenou v nadpisu článku architektů (Stanovila si Příbram limity pro parkování?). V rozhovoru v Kahanu (12/2021) nám starosta také sdělil, co všechno stihne před tím, než se dostaví na své pracoviště v úřadě, a to jen díky tomu, že jezdí autem, protože městskou dopravou ani na kole by se to stihnout nedalo. Po informaci, uveřejněné také v Kahanu (10/2021), že Příbram patří k městům s velkým množstvím zeleně, již máme jasno: V Příbrami nám budou takhle „revitalizovat“ trávníky, aby i ti, kteří dosud auta nemají, si je také pořídili a jezdili s nimi především po městě, většinou každý sám. Parkoviště budou, i kdyby „revitalizaci“ měly podlehnout všechny trávníky. 

Provokativně a nesmyslně nazývaná budování parkovišť přispějí k nárůstu počtu aut. Je toto cílem příbramských zastupitelů? Nebylo by lepší podporovat ekologicky příznivější dopravu (hromadnou, cyklistickou a pěší) a nenapomáhat nežádoucímu růstu počtu aut, kterým nyní nestačí nejen parkovací místa, ale i kapacita městských komunikací při dopravních špičkách? Rozšíření silnic ve městě plánujete také? Co uděláte pro občany, kteří zde žijí, aniž by považovali za nutné každý den popojíždět po městě autem? Myslíte si, že zlepšujete životní prostředí ve městě, když nahrazování a zmenšování městské zeleně nazvete oživováním? 

Václav Mikeš, občan Příbrami

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne