Slider

Nebrzdíme, jedeme dál

Úvodník | Únor 2021

Starosta Jan Konvalinka

Možná jsem mohl pro nadpis úvodníku spíše použít geniální větu z trilogie režiséra Trošky „nezastavujeme, máme zpoždění“, ale tato více odpovídá skutečnosti. To, že máme zpoždění v některých projektech, nám je známo. Snažíme se proto přidat do kroku, abychom v druhém poločase dohnali vše, co bylo dříve slíbeno. Není jediný důvod, proč bychom měli polevit v investičním úsilí. Naopak, doba si žádá, aby ten, kdo peníze má, je investoval a podpořil tak rozjezd těžce zkoušené ekonomiky státu.

Máme to štěstí, že se naše město těší výtečné ekonomické kondici. Od konce roku 2019, kdy bylo na účtech města více než 340 milionů korun, jsme se dostali do situace, kdy máme k dispozici přes 410 milionů korun. Je tomu tak z více důvodů. Mimo jiné i díky tomu, že si při modelování rozpočtu počínáme obezřetně až, řekl bych, konzervativně, a to hlavně v oblasti příjmů. Počítáme s o něco menšími příjmy a těm podřizujeme výdaje. Je to určitý způsob, jak neutrácet moc a spořit si na velké věci. Těch nás v roce 2021 potká několik. 

Čeká nás zahájení výstavby detašovaného pracoviště domova seniorů v areálu bývalé ZŠ v Žežické ulici. Kromě rekonstrukce objektu a navýšení kapacity domova o 20 lůžek dojde i k revitalizaci okolí – zejména pak nevzhledného prostranství u přilehlé prodejny. 

Velkým počinem bude vybudování kanalizace v Lazci. K zahájení stavby dojde v jarních měsících. Spolu s kanalizací bude opraveno i veřejné osvětlení, vodovod a povrchy vozovek. Splníme tím mnoho let staré sliby našich dávných předchůdců. Zároveň připravujeme pokračování kanalizace do osady Kozičín, která bude realizována v dalším období. 

Čekalíkovský rybník a jeho okolí se dočkají masivní revitalizace. V této zapomenuté lokalitě vznikne úžasná klidová zóna pro obyvatele města. Poblíž vybudujeme i zcela nové záchytné parkoviště na Flusárně, které v současné době slouží jako bahnité odkladiště kamionů. 

Do konce roku 2021 chceme znát zhotovitele na rekonstrukci aquaparku. Za velký úspěch bych považoval, kdyby byla rekonstrukce ještě v letošním roce zahájena. V současné době probíhají práce na změně projektu tak, aby splnil nastavené ekonomické mantinely. 

Kromě velkých věcí nezapomeneme ani na ty malé. Poběží opravy silnic a chodníků. Budou budována parkovací místa a kontejnerová stání, osazována další dětská hřiště, budeme investovat do škol a školek. 

Je nejvyšší čas uspořené peníze přestat „sušit“ na účtech a investovat je v daleko větší míře do městské infrastruktury, do vzhledu města, do komfortu života. Těším se na to, že Příbram v roce 2021 opět o něco více porozkvete, stane se lepším, hezčím a příjemnějším místem k životu. 

Jan Konvalinka, starosta města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne