Slider

Názory občanů vnímáme, ale situaci ve školách nemůžeme ovlivnit

Školství | Červen 2021

V polovině dubna byla obnovena školní docházka, ovšem s omezeními.

Místostarostka města Zorka Brožíková přijala zástupce rodičovské veřejnosti, kteří protestují proti některým opatřením Ministerstva zdravotnictví, jež souvisejí s organizací školní výuky během pandemie.

 V polovině dubna byla obnovena školní docházka, ovšem s omezeními. Obnovení školní docházky za výše uvedených podmínek schválila vláda, což znamená, že samotná města, coby zřizovatelé základních škol, nemohou do systému zasahovat. „Od začátku obnovené školní docházky se setkáváme s nesouhlasem některých rodičů s opatřením Ministerstva zdravotnictví. Zároveň nás tito rodiče vyzývají, abychom jednali s řediteli škol o nerespektování opatření. Rodičům byl zaslán právní výklad k tomuto názoru,“ uvedla místostarostka Zorka Brožíková. 

Všechny příbramské základní školy testují děti dvakrát týdně, jak jim vládní nařízení ukládá. „Ve středu 21. dubna jsem na radnici přijala několik rodičů, kteří nesouhlasí s nastavenými podmínkami. Názory občanů vnímáme a respektujeme, ovšem jde o situaci, kterou z pozice města nemůžeme žádným způsobem ovlivnit. Stížnosti rodičů musí směřovat na Ministerstvo zdravotnictví. Na druhou stranu je také třeba zmínit, že se setkáváme i s rodiči, kteří nás žádají, aby na všech školách byla nastavená pravidla striktně dodržována,“ dodala místostarostka Brožíková. 

Podle zmiňovaného nařízení nemůže být dítě nuceno k účasti na testování, a neúčast nelze jakkoliv sankcionovat. Důsledkem je pouze nemožnost účasti na prezenční výuce. V těchto případech jde o omluvenou absenci. 

Eva Švehlová, Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne