Slider

Navštivte úchvatnou brdskou vyhlídku Malý Tok

Brdy | Říjen 2023

Vyhlídka Malý Tok. Foto: Jaroslav Hodrment

Nad obcí Nepomuk se prudce zvedá jeden z hlavních, zdaleka viditelných brdských hřebenů, od západu se vypínající mezi vrcholy Praha (862 m), Malý Tok (844 m) a stáčející se na sever k Hradišti (841 m), Brdcům (839 m) a končící v oblasti Boru. Severně za tímto hřebenem pramení řada vodotečí, například Voložný či Hradišťský potok.

 

Popisovaný horský hřeben patří k nejzajímavějším částem středních Brd, od jihu je přitom poměrně snadno přístupný. Vrchol Malého Toku, ač se jedná o třetí nejvyšší brdskou osmistovku, působí dosti nenápadně. Najdeme jej asi 100 m severně od rozcestí lesní cesty Tocké s další lesní cestou, vedoucí odtud k severu k lokalitě Na Pateráku a dále k vrcholu Na Koši. Jedná se o zalesněnou náhorní rovinu, kde najdeme jen triangulační tyč, kamenný sloupek s patrně latinským nápisem a datování 1862 a zbytky základů lovecké boudy. Podle některých pramenů zde kdysi stála také triangulační věž. 

Daleko větší zážitky nejspíš prožijeme na opravdu nádherném místě – na stejnojmenné vyhlídce Malý Tok. Najdeme ji necelých 300 m jihovýchodně od vrcholu, na okraji mýtiny, kde se náhorní plošina prudce láme dolů směrem k Nepomuku. Otevře se nám širokoúhlý rozhled, začínající vlevo některými pasážemi Příbrami, pokračující vrchem Vojna (667 m), protějším Plešcem (786 m), vzdálenějším Povltavím, ale také Rožmitálskem, Třemšínskem a v dálce partiemi pohraniční Šumavy. 

Vyhlídka je pěkně upravená, s masivní dřevěnou lavicí, označníkem a vrcholovou knihou. Srovnání s nedalekou, trochu západněji orientovanou Čákovou vyhlídkou, i když i ta je velmi pěkná, vychází podle mého názoru dnes již lépe pro Vyhlídku Malý Tok. Pod touto vyhlídkou je totiž prudce spadající kamenné pole, takže rozhledu nebrání vrostlé stromy. 

Na Vyhlídku Malý Tok se nejspíše vypravíme z Nepomuku. Vyrazíme po lesní cestě Planýrka a poté Dřevěnka – po modré značce. Na rozcestí U sv. Jana navážeme na žlutou, která nás zavede na vrcholovou plošinu. Zde odbočíme vpravo na neznačenou část Tocké. Tato pasáž Brd je opravdu vděčná, jak pro pěší, cyklisty a za dobrých sněhových podmínek také běžkaře. 

Jaroslav Hodrment

Výlet v kostce

  • Oblast: Střední Brdy
  • GPS start: Nepomuk    49.6458869N, 13.8374125E
  • Trasa: Nepomuk – Vyhlídka Malý Tok
  • mapy.cz/s/jugugehojo
  • Vzdálenost: 2,3 km
  • Typ: pro pěší a horská kola
  • Náročnost: nízká a střední
  • Značení: modrá, žlutá, lesní cesta Tocká
  • Zajímavosti: vrchol Malého Toku

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne