Slider

Navštivme brdský vrch Ostrý s pozůstatky tvrze

Brdy | Listopad 2023

Podzim na vrcholu Ostrý. Foto (2×): Jaroslav Hodrment

Ještě než říčka Litavka opustí brdské pohoří a dospěje k Lochovicím, protéká hlubokým a místy poměrně úzkým serpentinovitým údolím. Vpravo od ní nejprve prudce vystoupají svahy Plešivce (654 m), vzápětí se pak vlevo objeví skaliska, nad nimiž se zvedá zalesněné temeno vrchu Ostrý (539 m, na starých mapách Vostrý).

Podle dobře rozeznatelných zbytků valu a hlubokého obranného příkopu, kterým je vrchol obehnán, lze usoudit, že tu kdysi stála tvrz. Augustin Sedláček píše: „Ačkoliv svědčí všecko o tom, že tu stála tvrz středověká a nevšední tehda jméno Ostrý měla, přece nám o jejích osudech nic známo není, v čemž se tvrziště toto mnohým místům téhož druhu podobá. V pozdní teprve době vyskytují se v Podbrdsku Čamští z Ostrého, rod zemanský, který nosil na štítě svém dvě sekery přeložené. Nelze je nazpátek sice stopovati, až do počátku 17. věku, kdež se vyskytují bratři Vácslav a Jiří Čamští, ale není pochyby, pováží-li se starožitný jich znak a heslo rodinné, že jsou původu mnohem staršího.“ (zdroj: Augustin Sedláček: Hrady, zámky a tvrze království Českého) 

Podle jiného pramene však pochází přídomek vladyckého rodu Čamských „z Ostrého“ z vrchu Ostrý jižně od obce Čím (zdroj: L. Kopáček, Sborník Jednoty starých českých rodů v Praze, roč. IX,1938, č. 1). 

Západní svah Ostrého je plný různě hlubokých, stromy již zarostlých prohlubenin a odvalů. Již od středověku se zde totiž dobývala železná ruda.  Na severozápadním svahu bylo pro jineckou vysokou pec založeno důlní dílo s názvem Důl svatého Rudolfa, ve kterém se ještě těžilo na začátku 19. století. 

Na Ostrý můžeme vyrazit od železniční zastávky v Rejkovicích. Napojíme se zde na naučnou stezku Z Jinec až na Olymp Brd, která nás dovede do přírodní památky Na Horách, za vhodného počasí s báječným rozhledem na Plešivec a okolní vrcholy Brd. Za ní, na okraji Křešína, ze stezky odbočíme vpravo po modré k obci Felbabka a odtud po žluté vystoupáme k vrcholu. Lokalita kolem vrcholu Ostrý leží poněkud stranou nejnavštěvovanějších brdských míst. Přesto či právě proto má svoje kouzlo a rozhodně stojí za to ji navštívit. 

Jaroslav Hodrment

Výlet v kostce:

  • Oblast: Brdy
  • GPS start: železniční stanice Rejkovice   49.8090672N, 13.9705636E
  • Trasa: Rejkovice – vrchol Ostrý
  • mapy.cz/s/casecesusa
  • Vzdálenost: 6,1 km
  • Typ: pro pěší a horská kola
  • Náročnost: nízká a střední
  • Značení: naučná stezka, žlutá
  • Zajímavosti: přírodní památka Na Horách

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne