Slider

Naučná stezka z Živohoště vás zavede na Drtinovu rozhlednu

Cestovní ruch, turismus | Červen 2021

Drtinova rozhledna má 109 schodů. Foto (2x): Jaroslav Hodrment

Na vrcholu Besedná (496 m), asi 3 km vzdušnou čarou západně od Živohoště na levém břehu Vltavy, byla v roce 1926 otevřena Drtinova rozhledna, a to původně ve tvaru husitské hlásky. Díky úsilí obce Chotilsko a místních spolků se podařilo na základech původní již porušené stavby v roce 2014 vybudovat rozhlednu novou, jejímž konstrukčním základem jsou nerezovými prvky spojované dřevěné vazníky. Na zastřešenou vyhlídkovou plošinu ve výšce 21 m se dostanete po 109 pohodlných schodech.

 

Prof. František Drtina (1861–1925), rodák z nedalekého Hněvšína, povltavský patriot, vlastenec, profesor filosofie a pedagogiky na filosofické fakultě University Karlovy, byl žákem a dlouhodobým spolupracovníkem T. G. Masaryka. Spolu s ním byl poslancem říšské rady, po vzniku samostatné Československé republiky pak působil jako poslanec a jako státní tajemník tehdejšího Ministerstva školství a národní osvěty se významně podílel na formování československého školství. 

Drtinova rozhledna, vystavěna podle projektu Jiřího Ondřicha, je konstrukčně i esteticky velmi zajímavá, prostá, pěkná a trvanlivá stavba. Velká škoda, že podobná rozhledna dosud nevznikla také u nás ve Středních Brdech, například na Třemošné nebo Brdcích. Z Drtinovy rozhledny dohlédneme až k hřebenům Šumavy, ale blíže můžeme rozeznat příbramskou Vojnu, Třemšín, meteoradar na Praze, Tok, pásmo brdských Hřebenů včetně areálu Skalka, Cukrák či v dálce horu Říp a samozřejmě také řadu vesniček v oblasti Povltaví. Velmi pěkná a inspirující rozhledna. 

Na Drtinovu rozhlednu můžeme vyrazit z Živohoště po Naučné stezce Prof. PhDr. Františka Drtiny, a to od kostela sv. Fabiána a Šebestiána. Kostel, původně románský, ve 14. století doplněn gotickými prvky, starobyle působící, s výraznými opěráky, byl před časem opraven a stojí za zhlédnutí. Drtinova rozhledna je odtud po nenáročné naučné stezce vzdálena asi 4 km. 

Jaroslav Hodrment

 

  • GPS start: Živohošť kostel 49.7572197N, 14.4232839E
  • Oblast: Střední Povltaví
  • Trasa: mapy.cz/s/jarefozuje
  • Délka k rozhledně: 4 km
  • Typ: pro pěší
  • Náročnost: nízká
  • Značení: Naučná stezka Prof. PhDr. Františka Drtiny
  • Zajímavosti na cestě: Drtinova rozhledna, tematické informační panely

Další tipy na výlet: www.brdyapodbrdsko.cz

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne