Slider

Náměstí J. A. Alise v mlze nejasností

Názory | Listopad 2023

Březohorské náměstí čeká na rekonstrukci. Foto: Stanislav D. Břeň

Vzhledem k nejasnostem a nepřesnostem, které padly na posledním zasedání zastupitelstva města Příbram ohledně postupu při přípravě návrhu a dokumentace na uskutečnění revitalizace náměstí J. A. Alise, upřesňuji aktuální informace. Někteří diskutující zastupitelé mně vkládali do úst vyjádření, která jsem neřekl. Dokonce zaznělo, že jsem uvedl lživé informace. Jaká je skutečnost?

 

V loňském roce proběhla architektonická soutěž (soutěž o návrh) k revitalizaci náměstí J. A. Alise na Březových Horách. V porotě zasedali zástupci vedení města, představitelé místních institucí (s patřičnou odborností) a v neposlední řadě odborníci – architekti a krajinářští architekti. Porota, v níž měli experti převahu, vybrala a ocenila soutěžní návrhy a doporučila je k dalšímu výběrovému řízení bez uveřejnění (JŘBU).

K dopracování návrhu náměstí vznikla pracovní skupina ve složení tří architektů (včetně mé osoby) a  dalších osob, jež zastupují místní veřejnost (osadní výbor) nebo jsou představitelé lokálních institucí (římsko-katolická farnost, základní škola, muzeum). Součástí skupiny je také dopravní expert. Hlavním úkolem je zajistit sběr podnětů od veřejnosti a výše zmíněných institucí, případně expertů. Tyto informace má skupina vyhodnotit a následně předat vedení města doporučení k dalšímu dopracování návrhu podoby náměstí. K tomto účelu se pracovní skupina, případně její části, vcelku pravidelně schází a činí kroky, které vedou k naplnění výše uvedených cílů. Myslím také, že zastupitelům by mělo být nanejvýš jasné, že odpovědnost za konečné upravené zadání k dopracování návrhu revitalizace náměstí nese především vedení města.

Smlouva s architekty je vyvážená a dává městu dobré možnosti, jak v průběhu času spolupracovat, případně i nespolupracovat se zpracovatelem dokumentace (architekty). Zároveň dává zpracovateli určitou jistotu směrem k zachování hlavních principů soutěžního návrhu při jeho dopracovávání do výsledné podoby. A to v tom smyslu, aby se nedostal do situace, že jsou po něm požadovány úpravy, které by byly zcela v rozporu se zadáním ze soutěže o návrh.

V mém vystoupení na dotaz ohledně postupu stanovení smluvní ceny jsem se vyjádřil nepřesně. A to vlivem předpokladu, že JŘBU je nastaveno, jak bývá nejobvyklejší, tj. že stanovení ceny vzejde podle zprůměrování nabídek prvních třech týmů v rámci JŘBU. Omlouvám se. Cenu v rámci své kompetence stanovil administrátor soutěže s ohledem na potřebu záruky kvalitně odvedeného díla dodavatelem (architekty), včetně všech potřebných doplňujících průzkumů a obstarávací činnosti (tzv. inženýringu). Cena je stanovena podle mého názoru adekvátně a vychází z hodinové sazby okolo 1000 korun bez DPH.

Pokud se příště zastupitelé pustí do diskuse, týkající se odbornosti ve stavebnictví, architektuře, případně právní roviny výběrových řízení, bylo by vhodné, aby se vyvarovali rychlých soudů, měli svou argumentaci podloženou odborně a nemátli zbytečně veřejnost. Také bych poprosil, aby se zastupitelé zdrželi obvinění mé osoby ze lži, pokud nemohou svoje tvrzení patřičně doložit. Ozývám se především proto, že cítím jako svou povinnost hájit dobré jméno profese architekta.

Josef Tlustý
architekt města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne