Slider

Náměstí J. A. Alise na Březových Horách potřebuje změnu

Rozvoj města | Září 2020

Pocitové mapy vznikaly přímo na náměstí J. A. Alise na Březových Horách

V červnu proběhlo na Březových Horách dotazování a pocitové mapování. Zapojilo se do něho 264 lidí. Výsledky těchto výzkumů poslouží pro zadání podmínek architektonické soutěže na revitalizaci náměstí J. A. Alise.

 

Výzkum nám potvrdil, že náměstí J. A. Alise je ústředním bodem Březových Hor. Lidé ho vnímají na jedné straně jako zanedbané a neuspořádané, na druhou stranu jako místo s krásným a historickým rázem. V současnosti probíhá vyhodnocení všech odpovědí a výsledky budou představeny na veřejném setkání 23. září od 17.00.  

Díky dotazování víme, jak jsou lidé spokojeni s tím, v jakém stavu dnes na náměstí je. Pouhá čtvrtina lidí je spokojena s dnešní podobou náměstí. Nejzásadnější problém je současný stav chodníků a vozovek. Jako problematický ho vnímají čtyři z pěti dotázaných. O něco méně problematické jsou pro naše respondenty uspořádání dopravy na náměstí, její bezpečnost či podoba zeleně a mobiliáře vnímají negativně dvě třetiny dotázaných.  

Druhou zásadní oblastí našeho tázání byla budoucí podoba a využití náměstí. Nejzásadnější pro lidi je, aby architekti budoucí podobu náměstí navrhli s ohledem na bezpečný pohyb a reprezentativnost místa. Lidé si přejí zejména to, aby řešení prostoru odkazovalo na tradiční dominanty a historii. Zároveň by podoba, resp. jeho vybavení měla být sjednocená. Náměstí by mělo být místem pro setkání a klidné zastavení. Mělo by zejména nabízet možnost pro organizaci společenských akcí. 

Nejednotný názor mají lidé na to, jak má být na náměstí organizována doprava. Zhruba stejné množství lidí je pro i proti tomu, aby náměstí zůstalo průjezdné jako dnes. Podobně je tomu i se zachováním stejného počtu parkovacích míst. Byť s tím již lidé souhlasí méně.  

Zajímá vás podrobné vyhodnocení našeho průzkumu? Přijďte na setkání 23. září nebo sledujte aktuality na stránce soutěže rekonstrukce-alis.pribram.eu, kde najdete výsledek pocitového mapování a v září najdete zprávu z výzkumu.

 

Vojtěch Černý, Agora CE

 

 

Co se lidem vybaví v souvislosti s náměstím J. A. Alise

Nejčastější pozitivní výrazy:

historické, kostel, výhled na Brdy, výhled na Ševčinský důl, klid, klidné, malebné, krásné místo, starobylé, velký potenciál

 

Nejčastější negativní výrazy:

zanedbané, chaos, neuspořádané, neupravené, betonové truhlíky, tankodrom, parkování aut, parkoviště  

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne