Slider

Na základkách je přes čtyři tisíce dětí

Školství | Říjen 2022

Do školních lavic letos zasedlo 430 prvňáků. Foto. Eva Švehlová

Nový školní rok 2022/2023 byl ve všech příbramských základních školách zahájen ve čtvrtek 1. září 2022 za tradiční účasti zástupců vedení města a pracovnic Odboru školství, kultury a sportu.

Letos do lavic příbramských základních škol zasedlo 4027 žáků, a to včetně 430 prvňáčků, pro které je otevřeno 19 tříd. Nad tento počet bude 28 dětí navštěvovat dvě přípravné třídy. Dlouholetou tradicí města je dárek pro všechny prvňáčky v podobě kufříků na pomůcky. Žáci z Ukrajiny obdrželi od města knihu Petra Březiny Pohádky pro děti z Ukrajiny ilustrovanou mimo jiné i žáky příbramských škol. Nový školní rok byl zahájen samozřejmě i v mateřských školách, do kterých se po prázdninách vrátilo a nově nastoupilo celkem 1221 dětí.

Všechny školy připravily pro své žáky novinky, jakými jsou např. zahájení výuky španělštiny jako druhého cizího jazyka v Základní škole pod Svatou Horou, kde mají i nově vybavenou školní jídelnu, či zabezpečovací systém pro vyzvedávání žáků ze školní družiny v Základní škole Jiráskovy sady. V Základní škole Bratří Čapků pokračují v projektu bilingvních tříd, přičemž využívají rodilého mluvčího, nově se v angličtině vyučuje i zeměpis na druhém stupni a sedmáci se v letošním roce pokusí získat certifikát úrovně znalosti anglického jazyka B1.

V Základní škole Školní mají kromě nových webových stránek i novou učebnu informatiky a výuku informatiky rozšířili tak, že se bude vyučovat od čtvrté do deváté třídy. Waldorfská škola Příbram během léta vybavila dvě třídy novým nábytkem a školní družina získala převodem majetku z MŠ dřevěné patro se skluzavkou na hraní. Letos poprvé vyrazí žáci střední waldorfské školy na dvoutýdenní profesní praktikum do Budapešti. Pracovní pobyt je realizován v rámci projektu Erasmus+. Na březohorské základní škole budou nabízet více kroužků – nově badatelský, dramatický, taneční či Cambridge English. Samo město i nadále podporuje projekt Trenéři ve škole, do kterého jsou nově zapojeny i čtvrté třídy, takže sportovní trenéři již participují na vedení hodin tělesné výchovy v celkem 73 třídách.

O prázdninách se ve školách prováděla řada oprav. Kromě těch běžných i zásadní, ke kterým patří oprava kotelny v Základní umělecké škole na náměstí T. G. Masaryka, oprava rozvodu vody a topení v Mateřské škole Bratří Čapků, odvlhčení budovy Mateřské školy Perníková chaloupka a zadní části budovy Mateřské školy pod Svatou Horou, oprava střechy a oprava koridoru v Základní škole Školní, oprava plotu v Základní škole Březové Hory (zde mají také nově malou horolezeckou stěnu) a oprava střechy na budově, kde sídlí Mateřská škola speciální.

Zorka Brožíková, Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne