Slider

Na nový školní rok jsou příbramské školy připravené

Školství | Září 2020

V září by děti měly běžně nastoupit do škol, ty se však "hlásí" i k distanční výuce.

Prakticky do půlky prázdnin nebylo na celorepublikové úrovni zcela jasné, jak bude vypadat školní výuka. A napevno to nevěděli ani ředitelky a ředitelé příbramských škol. V rámci servisu pro žáky, studenty a rodiče jsme se pokusili shromáždit novinky z jednotlivých škol. Na dalších stránkách také přinášíme informace o distanční výuce, konkursních řízeních ve školách, počtech žáků či větších opravách realizovaných v čase školních prázdnin. Do nového roku nezbývá než popřát žákům a studentům radost z poznávání a vedením škol, pedagogickým sborům a zákonným zástupcům co nejméně nervů pro případ, že by nový koronavirus vyhnal studující opět k domácímu vzdělávání.

Redakce Kahanu oslovila příbramské základní, střední a vysoké školy se dvěma otázkami:

- Jaké novinky a změny, které se dotknout žáků/studentů nebo jejich rodičů/zákonných zástupců, chystá vaše škola pro nový školní rok?
- Zvažujete dlouhodobější posílení prvku distanční výuky?

V anketě nejsou zahrnuty všechny školy, protože v době redakční uzávěrky probíhaly dovolené. Aktuální informace najdete na webových stránkách jednotlivých škol.

 Waldorfská škola, Robert Žák, ředitel

- V novém školním roce nechystáme zásadní změny ve výuce nebo v její organizaci. Škola je zapojena do projektů Šablony II pro základní a střední školu a Inkluze II. Díky uvedeným projektům se daří postupný rozvoj organizace v pedagogické i materiální oblasti. Ve spolupráci se zřizovatelem školy probíhá postupné zkvalitnění prostředí – výmalba, výměna nábytku, výměna plynových kotlů, dále se připravují projekty na odvodnění nádvoří školy a výměnu střešní krytiny.

- Na střední škole se nám osvědčila platforma Google Classroom. Budeme ji nadále využívat pro zadávání úkolů. Jedná se o uživatelsky přijatelnou aplikaci, která umožňuje sledování úkolů a jejich plnění, upozorňuje uživatele na změny a pomáhá hlídat termíny odevzdání. Pro školy je zdarma. Na základní škole jsme používali vlastní úložiště pro zadávání úkolů a zatím nejsme rozhodnuti, jakou cestou se vydáme do budoucna. Waldorfská pedagogika preferuje osobní setkání spojené se smyslovými zážitky z vyučování. Forma distanční výuky jde proti jejímu smyslu.

 

ZŠ 28. října, Markéta Špaková, ředitelka

- Z novinek na naší škole pro školní rok 2020/2021 bych uvedla následující: nové logo školy; nová podoba webových stránek; rekonstruované sociální zařízení pro chlapce ve všech patrech budovy; změna Školního vzdělávacího programu – druhý cizí jazyk se začíná vyučovat od 7. třídy dvě hodiny týdně; jedním z povinně volitelných předmětů pro žáky 8. ročníku je informatika. Chystáme také koncert k 30. výročí zahájení hudební výuky. Připravujeme rovněž rozšíření nabídky sportovně zaměřených kroužků (házená, florbal) ve spolupráci se sportovními kluby.

 

ZŠ Bratří Čapků, Alena Mašiková, ředitelka

- Ve škole bude jako každý školní rok pozitivní a tvořivá pracovní atmosféra. Na žáky bude čekat čisté, pěkné, upravené prostředí, v kterém bude radost pracovat. Na rozdíl od let minulých otevíráme pro velký zájem rodičovské veřejnosti dvě přípravné třídy a žáci pátých ročníků budou v novém školním roce absolvovat své první Cambridge zkoušky. Pro případnou distanční výuku máme školní Office, proto můžeme systémově posílit domácí přípravu, projektové části výuky, online výuku apod. Přibude žáků a zároveň i našich kolegů.

 

ZŠ Březové Hory, Josef Strejc, ředitel

- Letos připravujeme pouze jednu větší novinku. Vzhledem k epidemiologické situaci škola zavádí nový systém distanční výuky přes Google Classroom. Na tento přechod se připravujeme a zajišťujeme všechny potřebné aplikace, aby se systém mohl od září rozběhnout. Slibujeme si od toho lepší organizaci a plánování distanční výuky.

- S distanční výukou počítáme i v běžném provozu. Chceme, aby se děti už na prvním stupni naučily více pracovat s počítačovou technikou. Na druhém stupni tento doplněk do běžné výuky podporuje samostatnost a do jisté míry i kreativitu žáků při plnění různých úkolů. Tento druh výuky naráží na velký problém většiny škol a naše škola není výjimkou – vybavení pedagogů i žáků počítačovou technikou není dostatečné. V tomto směru by škol nutně potřebovala dovybavit, aby učitelé mohli plně využít potenciál tohoto druhu výuky.

 

ZŠ Jiráskovy sady, Šárka Jendruščáková, ředitelka

- V novém školním roce se žáci mohou těšit na nové vybavení ve vybraných učebnách. Prvňáčkům byly vytvořeny nové prostory s šatními skříňkami, škola během prázdnin prošla četnými stavebními úpravami. Škola se stala partnerem projektu Pomáháme školám k úspěchu, který je zaměřen na zkvalitňování výuky kritické gramotnosti napříč vzdělávacími oblastmi. Novým metodám se budou učit žáci i pedagogové. Zájmové vzdělávání nabídne obohacenou pestrou škálu kroužků, kterých mohou žáci využít jak v rámci školní družiny, tak mimo ni.

- Vzhledem k nejistému epidemiologickému vývoji musíme počítat i s variantou pokračující distanční výuky. Posilovat prvky distanční výuky je otázka poměrně finančně náročná. Již realizovaná výuka na dálku si vyžádala nemalé investice do komunikačních platforem mezi školou a žáky, potažmo zákonnými zástupci. Nákup licencí je smluvně vázán, proto budeme nadále využívat již osvědčenou platformu a pracovat na tom, abychom maximálně využili všechny její přednosti i možnosti pedagogů a žáků. Máme samozřejmě vizi nadále vylepšovat a podporovat komunikační technologie, vyžaduje to však investice v řádu statisíců korun např. na posílení konektivity s aktivními prvky, nákup videokonferenčních zařízení či notebooků.

 

ZŠ pod Svatou Horou, Roman Behún, ředitel

- O prázdninách byla ve škole realizována celá řada oprav za účelem větší bezpečnosti žáků a zlepšení prostředí. V době hlavních prázdnin bylo vymalováno šest učeben a sociální zařízení školy. Ve třídách jsme vyměnili podlahové krytiny, opravou prošel školní rozhlas a vzhledem ke stoupajícímu počtu žáků školy jsme nakoupili nový žákovský nábytek. V září uvedeme do testovacího provozu elektronický systém vyzvedávání žáků ze školní družiny. Asi nejzajímavější pro žáky i vyučující bude významná úprava pozemku školy, který sousedí s šatnami a učebnou multimediální výchovy. Díky dotaci Státního fondu životního prostředí ČR je realizován projekt „Vždyť na čerstvém vzduchu to jde samo“, který je zaměřen na environmentální vzdělávání a osvětu žáků školy. Cílem projektu je vytvořit přírodní zahradu, která bude využívána během výuky, ale i při mimoškolních vzdělávacích, volnočasových a relaxačních aktivitách.

- V přípravném týdnu se celý pedagogický sbor vzdělával formou seminářů se zaměřením na používání nástrojů Google Classroom a Meet. Pedagogové se naučí pracovat v aplikacích Google ve školní praxi, semináře budou zaměřeny na praktické vyzkoušení jednotlivých nástrojů Google platformy a jejich vzájemné provázání.

 

ZŠ Školní, Klára Karlíková, ředitelka

- Předpokládáme, že někteří žáci v době distanční výuky nedosáhli požadované úrovně znalostí, ve větší míře proto nabízíme doučování češtiny, matematiky či anglického jazyka. Všem zájemcům z řad žáků devátých tříd jsme v rámci volitelných předmětů umožnili přípravu na přijímací řízení na SŠ. V novém školním roce také zmenšujeme skupiny žáků pro výuku jazyků, zejména anglického a ruského jazyka. A protože škola není jenom o sezení v lavicích a dnešní děti mají velmi málo přirozeného pohybu, využíváme výborné sportovní zázemí školy a nabízíme rozšířenou výuku tělesné výchovy. Žáci druhého stupně mají minimálně tři hodiny tělesné výchovy týdně, pro nejmenší žáky zajistilo vedení města pokračování projektu Trenéři do škol. Obnovili jsme značnou část počítačů v učebně informatiky i ve třídách a učebnu cizích jazyků jsme vybavili iPady a výukovými programy. Na druhém stupni plně využíváme elektronické žákovské knížky. Největší změnou pro žáky jsou kompletně zrekonstruovaná sociální zařízení v pavilonech 1. i 2. stupně.

- Distanční výuka, jako alternativa či doplněk k prezenční výuce, bude zřejmě aktuální i v budoucnosti. Pro žáky je připravené společné výukové prostředí umožňující online výuku. Uvědomujeme si však, že není v možnostech všech rodin, aby bylo dítě, nebo více dětí, připojeno na školní online výuku mnoho hodin denně. Výuku po internetu je proto třeba kombinovat se samostatnou prací dětí a ideálně, pokud to půjde, i s výukou prezenční.

 

ZUŠ Antonína Dvořáka, Petr Kollert, ředitel

- ZUŠ Antonína Dvořáka Příbram žádné zásadní novinky nepřipravuje, čekáme, co se bude dít na podzim („člověk míní, koronavirus mění“).

- Co se týká posílení distanční výuky, tak by to znamenalo rozšíření IT techniky, takže uvidíme, jak se bude situace vyvíjet na podzim, a budeme ji aktuálně řešit. Postavení ZUŠ je jiné než základních a středních škol. Uvažujeme o možnosti využít distanční výuku při nemoci žáka. Stává se nám, že žáci chodí na hodiny nemocní. Vzhledem k současnému vývoji budeme řešit se zákonnými zástupci možnost výuky na dálku. Toto budeme zřejmě projednávat na začátku školního roku s důrazem na dohodu všech stran.

 

ZUŠ, nám. T. G. Masaryka, Petra Havlíková, ředitelka

- V nadcházejícím školním roce budou uvedeny do plného provozu elektronické žákovské knížky. Rodiče i žáci tak budou mít k dispozici informace o probíhajícím studiu po přihlášení do systému odkudkoliv. Některá vystoupení budeme od začátku plánovat ve dvojí formě. Podle situace se budou koncerty konat na veřejnosti, nebo bude možné vytvořit nahrávku, aby práce žáků měla svůj reálný cíl.

- Některé způsoby distanční výuky se velmi osvědčily a přinesly nové podněty. Rádi bychom dále více pracovali např. s nahrávkami a videozáznamy našich studentů a vytvářeli virtuální výstavy prací žáků. Průběžně posilujeme IT zázemí školy a podporujeme pedagogy v plynulém rozvoji jejich schopností a dovedností v oblasti elektronické komunikace a zpracovávání úkolů.

 

Gymnázium pod Svatou Horou, Pavel Karnet, ředitel

- Gymnázium pod Svatou Horou si zanedlouho připomene třicet let od svého založení. Má již časem i zkušenostmi prověřený program, tj. zaměření na výuku živých jazyků a vytváření přátelského prostředí v rámci malé školy. Školní rok započneme adaptačními kurzy, pak se zúčastníme předávání certifikátů Cambridge English v Zámečku-Ernestinu. Navážeme na v loňském roce započaté aktivity Erasmus+, stejně tak budeme pokračovat v Operačním programu Výzkum, vývoj a vzdělávání s názvem Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování II. Uskutečníme lyžařský, sportovní a biologicko-zeměpisný kurz a kurz sebeobrany. Zajistíme hladký průběh obhajob ročníkových prací, přijímacích zkoušek a maturit. Závěr školního roku si zpestříme Dnem divadla. Úplně nové pro nás bude jen to, že naše škola získala certifikát Fakultní škola Univerzity Karlovy Pedagogické fakulty.

- Distanční výuka, kterou jsme realizovali od března 2020, potvrdila připravenost vyučujících na tento způsob výuky. Stejně tak jsme se ujistili, že valná většina žáků je schopna se na dálku vzdělávat a se svými vyučujícími komunikovat. Distanční výuku budeme nadále používat v případě podpory výuky dlouhodobě absentujících žáků, případně žáků s individuálním vzdělávacím programem. Ostatně Moodle a Office 365 Gymnázium pod Svatou Horou používalo dlouho před vyhlášením mimořádného opatření.

 

Obchodní akademie, Marcela Blažková, ředitelka

- Doufám, že příští školní rok se opět vrátíme k tradiční výuce, která zahrnuje i zahraniční stáže určené pro žáky střední školy i studenty vyšší odborné školy. Kromě dlouhodobé spolupráce s Německem a Velkou Británií jsme pro naše studenty připravili žhavou novinku – Řecko. Tato země, kde se snoubí zajímavá historie, dechberoucí příroda a bezprostřední lidé, bude velkým lákadlem. V průběhu podzimu bude zahájen nový multilaterární projekt Erasmus+, na kterém budeme spolupracovat se školami z Německa, Řecka a Španělska. Hlavním tématem projektu je zdravý životní styl a ekologie, což jsou otázky velmi diskutované a pro žáky atraktivní. Hlavní událostí pro nás ale bude oslava stoletého výročí založení školy. Těžiště oslav bylo původně plánováno na letošní září, ale kvůli současné situaci jsme se rozhodli ho přesunout na květen 2021.

- Ve druhém pololetí loňského školního roku jsme byli nuceni využívat postupy distanční výuky. Jsem přesvědčená, že standardní prezenční výuka je podstatně efektivnější, a doufám, že se k ní v příštím školním roce opět vrátíme. Přesto nás ale výuka v minulých měsících naučila používat řadu nových nástrojů, metod a postupů. Myslím, že je můžeme docela účinně využít například při nepřítomnosti studenta z důvodu dlouhodobé nemoci. Studijní materiály, které vytvořili učitelé během pandemie, budou samozřejmě dále využívány i při standardní výuce.

 

SOŠ a SOU Dubno, Milan Lehocký, ředitel

- V době školních prázdnin byla realizována kompletní oprava konektivity v celém areálu školy. Tím dojde ke kvalitnějšímu a rychlejšímu připojení k internetu, což v novém školním roce ocení zejména žáci.

- Co se týká distanční výuky, nevíme, co nás čeká od září. Musíme si nastavit pravidla pro případný krizový plán. Máme nové poznatky, že online vzdělávání bude i nadále využitelné například pro žáky, kteří budou doma nemocní, a pro komunikaci s těmi, kteří z různých důvodů nemohou být ve škole.

 

Vysoká škola evropských a regionálních studií, Růžena Ferebauerová, prorektorka pro studium

- V procesu akreditace máme nyní dva bakalářské studijní programy. Program Bezpečnostně právní činnost, který realizujeme více než 10 let a máme mnoho úspěšných absolventů, by měl být podle nových standardů akreditován na konci srpna, takže ho budeme moci zájemcům nabídnout ještě v letošním roce. Cílem programu je kvalifikovaně a odpovědně připravit odborníky, kteří budou schopni zajistit výkon různorodého spektra odborných a specializovaných veřejnoprávních, bezpečnostně právních činností a procesů tzv. přímé či nepřímé bezpečnostní povahy. V průběhu studia si student volí specializaci, a to Trestní právo a kriminologie nebo Správní právo a veřejná správa. Pro rok 2021/2022 bychom chtěli nabídnout ještě druhý studijní program Veřejná správa se specializacemi Regionální politika ČR/EU, Veřejný pořádek a Krizové řízení.

- V žádosti o akreditaci studijního programu se u prezenčního i kombinovaného studia uvádí počet hodin přímé a nepřímé výuky a tyto parametry studijních programů nemůže škola svévolně měnit. V době koronavirové pandemie Národní akreditační úřad pro vysoké školy povolil mimořádně přechod přímé výuky na distanční vzdělávání. Pokud by došlo k druhé vlně covid-19, úspěšně jsme si ověřili možnosti realizace přednášek přes platformy Google Meet, Zoom a Microsoft Teams a zároveň připravili řadu nových podkladů v e-learningovém programu Moggis.

Stanislav D. Břeň

 

Větší prázdninové opravy ve školních budovách vlastněných městem

SPŠ a VOŠ Příbram: Kompletní výměna oken v budově B a C, včetně zednického začištění a výmalby; 1 835 000 korun bez DPH. 
ISŠ HPOS Příbram: Výměna starých kotlů za nové kondenzační, úprava rozvodů potrubí a rozdělovače; 1 724 000 korun bez DPH.
ZŠ Březové Hory: Demontáž stávající plechové krytiny, laťování, pokládka pálených tašek a výměna klempířských prvků; 3 535 000 korun bez DPH.
ZŠ 28. října: Kompletní úprava chlapeckých WC (4x) a WC pro učitele, včetně nových rozvodů vody, kanalizace a elektřiny; 1 869 000 korun bez DPH.
ZŠ Školní: Oprava WC pro dívky a chlapce, včetně rozvodů vody, kanalizace a elektřiny; 8 899 000 korun bez DPH.
Waldorfská škola: Výměna starých kotlů za nové kondenzační, úprava rozvodů potrubí a rozdělovače; 1 422 000 korun bez DPH.
SZŠ a VOŠ Příbram: Výměna starých kotlů za nové kondenzační, úprava rozvodů potrubí a rozdělovače; 1 530 000 korun bez DPH.

 

 

 

 

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne