Slider

Na nový kotel lze získat až 95 % potřebných financí

Život v Příbrami | Květen 2023

Nová informační kampaň cílí na domácnosti, které ještě nevyměnily staré kotle. Foto: SFŽP ČR

Kotlíkové dotace na výměnu neekologických kotlů pro nízkopříjmové domácnosti jsou připravené. Kraj spustí příjem žádostí pravděpodobně od června.

 

Možnost provozovat neekologický kotel končí v srpnu 2024. Nastavení dotací vychází vstříc nízkopříjmovým skupinám obyvatelstva, které budou moci získat na pořízení nového ekologického zdroje dotaci ve výši až 95 %.  Podpora se bude vyplácet zpětně i těm, kteří výměnu provedli od 1. ledna 2021. Novinkou bude možnost čerpání části dotace předem formou zálohy, a to až do výše 60 % celkových nákladů.  

Ostatní domácnosti, které nesplňují podmínky pro kotlíkovou dotaci, mají už nyní možnost získat 50% podporu na výměnu kotle v programu Nová zelená úsporám (NZÚ), v něm si žádost může podat každý bez prokazování výše příjmů po splnění podmínek programu NZÚ. V NZÚ má navíc možnost žadatel rovnou zkombinovat výměnu kotle i s dalšími úspornými opatřeními, která výsledný úsporný efekt ještě zvýší (např. výměnu zdroje, oken a zateplení objektu) a získat tak navíc finanční bonus za kombinaci více realizovaných opatření, tedy vyšší celkovou dotaci. V rámci programu NZÚ se připravuje od září další rozšíření, kdy bude domácnostem nabídnut příspěvek na výměnu starých plynových kotlů za tepelná čerpadla. Aktuální informace určené pro žadatele o dotaci můžete najít na webových stránkách programu NZÚ: novazelenausporam.cz. 

Připomínáme, že pro nízkopříjmové domácnosti lze stále využít dotace na snížení energetické náročnosti budov z programu Nová zelená úsporám Light. 

red

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne