Slider

Na Nováku může být superhrdinou úplně každý

Život v Příbrami | Červen 2022

Jan Slaba, ředitel SZM Příbram. Foto: Miroslava Poláková

S létem začíná na Novém rybníku speciální program nazvaný Superhrdinský Novák. Vedle porce zábavy možná vzbudí otázku, kdo je vlastně superhrdinou nebo superhrdinkou dneška, říká Jan Slaba, ředitel Sportovních zařízení města Příbram.

 

Pro Nový rybník jste na léto připravili koncept, který nese označení Superhrdinský Novák. Co to obnáší?

V letošním létě se Novák zahalí do superhrdinského převleku. Jedná se o tematické zaměření léta, které s sebou nese obrovskou porci zábavy, her, akcí, zážitků nebo občerstvení, a to vše ve znamení superhrdinů. Celý koncept bude doplněn i charitativním projektem, kdy bude podpořen hrdina, který své super schopnosti musí dokazovat každý den.

 

Na jaké konkrétní aktivity se mohou lidé, a především děti těšit?

Šíře tohoto konceptu zaměřeného na celou rodinu je opravdu veliká. Návštěvníci areálu se mohou těšit na tematické sportovní a kulturní akce, kdy tou první, pilotní akcí, bude Superhrdinský Novák s bohatým programem. Na této akci zároveň odhalíme a představíme celý program léta. Následují akce Novák Fest pořádaný MKC Příbram, Superhry!, Stihl Timbersports a další. Letní kino doplní kulturní program superhrdinským promítáním. Celoletními stěžejními aktivitami pro děti jsou superhrdinská „kešková“ hra, při které se zabaví děti i dospělí, dále unikátní i-hřiště o dvou hracích okruzích a naše již dobře známé animační programy. Děti i dospělí budou moci své super schopnosti vyzkoušet při super trénincích, které budou probíhat pravidelně během celého léta. V kontextu zamýšlené koncepce budou v areálu umístěné tematické umělecké dřevěné sochy, kdy jsem přesvědčen, že fotku s nimi bude chtít mít každý, a to bez ohledu na věk. Koncepce nezapomíná ani na to, že každý superhrdina musí pro své super schopnosti načerpat energii. Sezam bistro proto svou nabídku doplní o superhrdinskou nabídku, ve které naleznete pokrmy jako například: kuřecí thortilly, hulkušky se zelím a uzeným, palačinky s marveládou a jiné pochutiny pro pravé hrdiny. Současně s tím bude uveden do provozu nový sweet bar, který přinese nejen superhrdinské zmrzliny, ale především zákusky domácí výroby.

 

Zmiňoval jste, že součástí programu jsou super tréninky pro děti. Zvláště po pandemii se mnozí rodiče zamýšlejí nad tím, jak pomoci dětem dostat se zpátky do formy. Máte nějaké konkrétní tipy pro udržování fyzičky?

Těch tipů je poměrně mnoho, nicméně všechny vycházejí z individuality každého dítěte. Myslím si, že jakákoliv přiměřená pohybová a hlavně pravidelná aktivita na čerstvém vzduchu, doplněná vyváženou stravou, dětské zdraví jedině podpoří. Areál Nový rybník pro tyto účely nabízí například in-line dráhu, plavání, skatepark, dvě volnočasová hřiště, work out hřiště a jiné. Tyto aktivity se snažíme stále rozvíjet. Letošními novinkami podporujícími pohyb na čerstvém vzduchu jsou například „kešková“ superhrdinská hra, interaktivní hřiště nebo super tréninky. Každý si tak v areálu nejde to své, když bude chtít, a to je myslím skvělé.

 

Možná ještě před několika lety byl za superhrdinu považovaný svalovec, který zvládne vyřešit všechny problémy světa. Myslíte, že ve světle událostí poslední doby se představa superhrdiny nebo superhrdinky „přetavila“ do jiné podoby?

Mým osobním názorem je to, že události poslední doby se konaly v průběhu celých dějin. Vždy v trochu jiné podobě či formě. V průběhu celých dějin ale také existovali hrdinové, kteří čelili nejrůznějším překážkám, které překonávali skrze své schopnosti, ať už lidské či nadlidské. A tak i v dnešní době nalezneme mnoho hrdinů. Podstatou však zůstává, co si každý pod pojmem hrdina či superhrdina představuje. Pro jednoho to může být stále ten svalovec, který vyřeší opravdu všechny problémy světa, a pro druhého například samoživitelka se třemi dětmi, která musí mít dvě práce, aby zvládla základní nároky doby. Tento vzorec rozlišného vnímání hrdinů se v určitých „převlecích“ mění v kontextu doby, ale především v kontextu vnímání každého z nás.

 

V závěru léta jsou na Nováku ohlášeny disciplíny z kategorie timbersports. Mnoho lidí nejen v Příbrami má timbersport spojen s Martinem Komárkem, který nedávno tragicky zahynul. V Příbrami byl několikrát. Jak na něj vzpomínáte? Jaký to byl člověk a co dal tomuto sportovnímu odvětví?

Přiznám se, že to není pro mě lehká otázka. Měl jsem to štěstí, že jsem měl s Martinem poměrně přátelský vztah. Jeho odchod nás velmi zasáhl. Nejen já, ale i kolegové na Martina vzpomínáme poměrně často, a to především z důvodu, že v Příbrami zanechal svou stopu. Dovolím si odpověď shrnout do věty, která pro mě vyjadřuje celé mé vzpomínky a to, co dal Martin mně či nám. Martin byl zvláštní živočišný druh, a to především z důvodu, že když jste se s ním bavili, tak jste měli vždy pocit, že svět je stále ještě v pořádku.

 

V posledních letech se areál Nový rybník stal vyhledávaným místem pro trávení volného času. Připravujete pro tento areál nějaké další novinky?

Kromě úplně nového pojetí konceptu letní sezony jako celku v tématu superhrdinského Nováku je letošní velkou novinkou vybudování parkourového hřiště, které je ve stylu provedení Dash největší v republice. Je to záležitost, která je takříkajíc na stole již několik let, ale musela být z objektivních důvodů posunuta. Jsem rád, že se podařilo slib vůči veřejnosti dodržet. Významnou novinkou pro další roky je záměr revitalizace minikempu, včetně rekonstrukce ubytovacích chatek. Jedná se o jedno z posledních dvou míst, kde vidíme možnost adekvátního rozvoje areálu. Jedná se o poměrně rozsáhlou investiční akci, doufejme, že se ji podaří realizovat. Není to určitě zdaleka vše, představení dalších novinek si ale s dovolením nechám zase na příště.

Další podrobnosti najdete na webu letonanovaku.cz.

Stanislav D. Břeň

Superhrdinský Novák

  • sportovní a kulturní akce
  • letní kino – program na kultura.pribram.eu
  • umělecké dřevěné sochy
  • interaktivní hřiště
  • superhrdinská hra
  • tematické občerstvení
  • sweet bar
  • animační programy pro děti
  • super tréninky
  • charitativní projekt
  • fotokoutky

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne