Slider

Na loučení s létem přivezli strážníci skákací hrad

Život v Příbrami | Listopad 2022

Stříkání vodním paprskem na terč je vždy oblíbenou disciplínou. Foto: Věra Prunerová

Loučení s létem ve Zdaboři bylo letos ohroženo nikoli koronavirovou pandemií, nýbrž vytrvalými dešti, proto byla na plakátu netradičně uvedena také informace, že se akce v případě špatného počasí nekoná.

 

Nedělní ráno 24. září bylo chladné, leč ozářené sluncem a teplota pomalu stoupala, pořádající zdabořští hasiči tedy s asi hodinovým předstihem připravili na prostranství pod borovicemi na křížení ulic Táborská a Hanuše Jelínka stan, stoly s lavicemi a soutěžní pomůcky. Před druhou hodinou, kdy měla vypuknout akce Loučení s létem, se začala obloha zatahovat, místy až dočerna. Úderem druhé hodiny byli přítomni všichni pořadatelé a několik dětí. 

Když však obloha nabyla přívětivějšího zabarvení a sluneční paprsky opět našly cestu z mraků, plácek rychle ožil dětmi (celkem jich dorazilo kolem 25) i dospělými, takže se dostaly ke slovu všechny připravené a již osvědčené hry a soutěže: srážení terčů vodním paprskem, puzzle, jehož výsledným obrazem je hasičské auto, přemisťování čtyř nestejně velkých kruhů na tyčky podle určitých pravidel, řešení dopravních situací, házení míčkem či kruhy na cíl, skákání v pytli a chůze na chůdách. Podél řady bytovek vedla slalomová dráha, kterou kromě koloběžek absolvovalo i jedno odrážedlo s asi tříletým závodníkem. Za bytovkami pak stál oblíbený skákací hrad, střežený dvěma městskými strážníky. 

Za každou absolvovanou disciplínu, bez ohledu na výsledek, dostal dětský účastník razítko do kartičky označené jeho křestním jménem a výměnou za orazítkovanou kartičku pak malý balíček (pexeso, reflexní pásek, leták o první pomoci, bonbon a Fidorka). Během celé akce měly děti k dispozici nealkoholické nápoje a na závěr si na přenosném grilu mohly opéci buřtíky. 

Před pátou hodinou se prostranství pod borovicemi začalo vylidňovat, v půl šesté byly odvezeny poslední rekvizity a v šest hodin začalo pršet. 

Věra Prunerová, Sdružení občanů a přátel Zdaboře

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne