Slider

Na lesním hřišti v Kozičíně se vydovádí malí návštěvníci Brd

Sport | Říjen 2021

Oblíbené jsou lanové překážky. Foto: Eva Švehlová

Poblíž nového turistického odpočívadla v Kozičíně bylo mezi stromy vybudováno lesní hřiště s několika herními prvky, na kterých se mohou malí turisté protáhnout před výpravou do Brd. Jedná se o sestavu nízkých lanových, balančních a lezeckých překážek.

 

Příbram za podpory spolku Turistická oblast Brdy a Podbrdsko postavilo v Kozičíně nové hřiště. Cílem je přispět k rozvoji doprovodné turistické infrastruktury jednoho z nástupních míst do CHKO Brdy. Náklady na vybudování činí 413 000 korun, částkou 150 000 korun přispěla turistická oblast. 

„Kozičín je jediné čistě příbramské nástupní místo do Brd. Po vybudování odpočívadla je dětské lesní hřiště dalším dílkem do skládanky podpory a rozvoje turismu na naší straně CHKO,“ uvedl starosta Příbrami Jan Konvalinka. Předseda spolku Turistická oblast Brdy a Podbrdsko Václav Švenda doplnil: „Úlohou Turistické oblasti Brdy a Podbrdsko je vedle marketingové činnosti také podpora budování infrastruktury a nabídky cestovního ruchu jako takového. Turistická oblast tak v loňském roce vyznačila cyklotrasy v CHKO Brdy a letos podpořila lokální projekty svých členů. Příkladem je lesní hřiště v Kozičíně.“ 

Skladba herních prvků je navržena s důrazem na různorodost využití a všestranný rozvoj dětí. Hřiště tvoří sestava lanových překážek, mikád a takzvané hvězdy. Nízké lanové překážky z polypropylenových lan a doplňkových dřevěných prvků slouží především k procvičení koordinace a síly. Jsou kotvené na kmeny stromů, které chrání podkládací špalky. Mikádo představuje prvek z akátových kulatin, kterým mohou děti libovolně prolézat a zdokonalovat pohybové a balanční schopnosti. Hvězda se skládá z balančních a lezeckých překážek v různých sklonech. Povrch hřiště pokrývá dřevěná štěpka, která utlumí případný pád. 

S ohledem na skutečnost, že nová plocha leží na samé hranici CHKO Brdy, bylo snahou vybudovat hřiště co nejšetrnější pro stávající přírodu. Proto jsou překážky kotveny bez použití betonu. Výchovný řez a přípravu terénu zajistily Městské lesy Příbram. Herní prostor je certifikovaný jako lanový park a podle normy vyžaduje dohled rodičů nad malými lezci. Sloužit má dětem od tří let. Lesní hřiště bylo navrženo jako bezobslužné s celoročním využitím podle počasí. 

V druhé polovině srpna bylo otevřeno nové dětské a workoutové hřiště v lesoparku Litavka. Pro děti je zde zhruba dvacet herních prvků a sportovci mají ve městě další workout prostor na cvičení. Nové hřiště patří k největším, které v Příbrami jsou. 

Eva Švehlová, Městský úřad Příbram

+ piktogramy

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne