Slider

Na konci minulé krize byla desetina lidí bez práce, nyní je to o polovinu méně

Život v Příbrami | Září 2020

S postupným návratem z prázdnin si stále více lidí klade otázku, jaký bude vývoj nezaměstnanosti na Příbramsku v následujících měsících a jak pracovní trh ovlivnila tvrdá karanténní opatření.

S postupným návratem z prázdnin si stále více lidí klade otázku, jaký bude vývoj nezaměstnanosti na Příbramsku v následujících měsících a jak pracovní trh ovlivnila tvrdá karanténní opatření.

 

Při hodnocení vývoje nezaměstnanosti za uplynulé měsíce (období omezení a utlumení výroby a služeb v důsledku opatření souvisejících s covid-19, prozatím březen–červen 2020) a hodnocení důsledků vzniklých z vydaných opatření se musíme zastavit a porovnat data s minulou hospodářskou krizí a ekonomickými obtížemi. Ty v Česku kulminovaly koncem roku 2013 a počátkem roku 2014. Charakteristické pro obě zmiňovaná krizová období let 2014 a 2020 byla neustálá nejistota vyplývající z celkové hospodářské situace v České republice i v zahraničí, která nepříznivě ovlivňovala chod mnoha podnikatelských subjektů ve Středočeském kraji. 

V červnu 2014 registrovaná nezaměstnanost v okrese Příbram (podle používaného ukazatele Podíl nezaměstnaných osob) dosahovala hodnoty 8,4 % a evidováno bylo celkem 6546 uchazečů o zaměstnání. V samotné Příbrami to bylo 2380 osob a podíl nezaměstnaných tak dosáhl závratných 10,4 %. V okrese Příbram bylo evidováno 503 volných pracovních míst a na jedno místo tak připadalo 13 osob, v samotné Příbrami to bylo 9,5 osob na 250 míst.

 

Nezaměstnanost bude teprve kulminovat

V krizových obdobích k 30. červnu 2014 činil podíl nezaměstnaných v Příbrami 10,4 % a o šest let později to bylo 4,9 %. Porovnáním zjistíme, že ve městě došlo k poklesu podílu nezaměstnaných o 5,5 procentního bodu (v okrese Příbram o 4,4 procentního bodu). Srovnání měsíců červen 2014 a červen 2020 dále ukazuje, že v Příbrami klesl počet uchazečů o 1294 (v okrese Příbram o 3437). U volných pracovních míst evidovaných Úřadem práce ČR (ÚP ČR) došlo v Příbrami k nárůstu o 1256, v okrese Příbram o 4038. 

Porovnáme-li obě sledovaná období, vidíme, že z hlediska nezaměstnanosti je v koronavirovém krizovém období na tom Příbram podstatně lépe než při minulé krizi let 2013–2014. Je to však prozatím, protože nezaměstnanost vlivem důsledků koronavirového období bude kulminovat k 30. září 2020 a 31. prosince 2020.

 

Do evidence nejvíce uchazečů z pohostinství nebo automotive

Krajská pobočka ÚP ČR v Příbrami předpokládala, že za duben, květen a červen 2020 dojde ke zvýšení registrované nezaměstnanosti a nárůstu absolutního počtu uchazečů o zaměstnání. Na základě vzniklého omezení trhu práce a zaměstnanosti a vlivem pozastavení sezonních prací opravdu došlo k očekávanému nárůstu registrované nezaměstnanosti. Došlo k poklesu poptávky po pracovní síle, omezení a přerušení výroby, snížení zakázek nebo redukci nabízených služeb. 

O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají v současné době především lidé, kteří pracovali v pohostinství, ve službách, cestovním ruchu, sklářském průmyslu, strojírenství a automobilovém průmyslu.  Právě tyto oblasti postihla přijatá epidemiologická opatření v největší míře. Nejcitelnější situace nastává v oblasti automobilového průmyslu a u subdodavatelů pro automobilky. 

Ve statistikách za červenec, srpen a zejména pak v září 2020 se pravděpodobně projeví zvýšení registrované nezaměstnanosti. Předpokládáme tak, že podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu se ve Středočeském kraji bude pohybovat kolem hodnoty 3,2–3,5 %, bereme-li v potaz současnou deklarovanou výši počtu obyvatel ve věku od 15–64 let ve Středočeském kraji. 

V důsledku vzniklých omezení a vlivem celosvětového zpomalení a poklesu ekonomického růstu může do konce roku dojít k výrazným změnám na trhu práce a vývoj nezaměstnanosti nebude kopírovat rok 2019 tak, jak se předpokládalo ještě letos v lednu. Lze očekávat vyšší nárůst registrované nezaměstnanosti a to zejména v měsících září a prosinec 2020 a dále v lednu 2021.

 

50+ v ohrožení

Nezaměstnaností je nejvíce ohrožena skupina obyvatel nad 50 let věku. Nejobtížněji se prosazují na trhu práce, přestože mají zpravidla vyšší pracovní motivaci, zažitý pracovní rytmus, smysl pro odpovědnost a bohatou praxi. Uchazeči o zaměstnání nad 50 let věku, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní, ztrácejí motivaci pracovat, a to např. kvůli nízké úrovni nabízené mzdy, zastaralé kvalifikaci, omezené mobilitě, věkovému či zdravotnímu handicapu. To vše výrazným způsobem snižuje jejich šance na získání práce. 

Úkolem Krajské pobočky ÚP ČR v Příbrami je pokusit se odstranit tyto bariéry a vyrovnat nesoulad poptávky a nabídky na trhu práce. Krajská pobočka ÚP ČR v Příbrami věnuje těmto evidovaným uchazečům zvýšenou péči. Prostřednictvím nástrojů a opatření aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) přispívá k zaměstnávání uchazečů prakticky ve všech odvětvích. Za pomoci nástrojů APZ (vedlejší pracovní poměry, společensky účelná pracovní místa, rekvalifikace a pracovní rehabilitace) a příspěvků na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (§ 78a) jsou i tito uchazeči průběžně umisťováni na trh práce do pracovního procesu. 

V souvislosti s možným zvýšením nezaměstnanosti v následujících měsících stojí za zmínku projekt podpořený Evropským sociálním fondem nazvaný Outplacement (více v rámečku). ÚP ČR současně chystá komplexní plán příprav na zvýšenou nezaměstnanost.

 

Petr Šindelář, Krajská pobočka ÚP ČR v Příbrami

 

 

Jak pomůže outplacement

- Podstatou je poskytnutí pomoci zaměstnancům, kterým reálně hrozí propuštění z práce. Jde zejména o pracovníky podniků, kteří jsou ve výpovědi.

- Úřad práce ČR pomůže prostřednictvím projektu zaměstnancům ještě v době, než o zaměstnání přijdou. Tedy dříve, než se dostanou do jeho evidence jako uchazeči o zaměstnání. Je ale nutné, aby se v případě zájmu o zařazení do projektu obraceli na ÚP ČR už tehdy, když jsou ve výpovědní době či jim výpověď hrozí.

- Do projektu mohou vstoupit zaměstnanci, kteří jsou ohroženi ztrátou zaměstnání z důvodu hromadného propouštění nebo jsou ve výpovědní době, a současně se zaevidovali na Úřadu práce ČR jako zájemci o zaměstnání. Vstoupit do něj mohou i zaměstnanci, kterým končí pracovní poměr dohodou nebo na základě pracovní smlouvy na dobu určitou.

- Projekt se také zaměřuje na potenciální zaměstnavatele, kteří přijmou propouštěné pracovníky. Mohou získat příspěvky na jejich mzdy v rámci vytvořených pracovních míst. A v případě potřeby mohou prostřednictvím projektu tyto zaměstnance i dále vzdělávat.

- ÚP ČR nabízí účastníkům projektu kromě individuální péče také celou řadu dalších aktivit, mimo jiné kariérové poradenství, školení v oblasti pracovního práva, finanční gramotnosti nebo třeba proškolení v oblasti měkkých dovedností. V neposlední řadě mohou klienti absolvovat i rekvalifikační kurzy.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne