Slider

Na gymnázium se vrátili absolventi. Přiblížili studium na vysoké škole

Školství | Listopad 2022

Absolventi se setkali se studenty třetího a čtvrtého ročníku. Foto: Gymnázium Příbram

Při několika besedách ocenili současní studenti možnost čerpat zkušenosti a cenné rady absolventů příbramského gymnázia a nynějších vysokoškoláků.

 

Rozšířit gymnazistům obzory o oborech, s nimiž se mohou setkat při studiu na vysoké škole. Ale nejen to. Také jim poradit, jak se na připravit na přijímačky, jak vybírat předměty, jak si užít studentský život v univerzitních městech anebo proč třeba s vysokoškolským studiem na rok počkat nebo jej absolvovat v zahraničí. To je v kostce poslání projektového dne Ob(z)ory, který se 26. září uskutečnil na Gymnáziu Příbram v ulici Legionářů. 

Jazyková hříčka v názvu akce tak vystihuje ojedinělou příležitost, kterou studenti 3. a 4. ročníku měli, když se během pětačtyřicetiminutových besed dozvěděli spoustu cenných rad o studiu na vysokých školách, a to přímo od absolventů příbramského gymnázia. Těch se na pozvání týmu organizátorek sešlo bezmála třicet a hovořili o svých zkušenostech se studiem a přípravou na něj: od lékařských fakult přes architekturu, psychologii, umělecké obory, pedagogiku, žurnalistiku, technické obory až po farmacii. Zvláštní prostor byl věnován i studiu na zahraničních univerzitách. 

Na gymnáziu se tak sešli absolventi, kteří školu opustili před rokem i před pěti, spolužáci, dokonce i sourozenci; ti, které si současní studenti ještě pamatují, i ti starší. A všichni se do školy vraceli rádi, s nostalgií a svého návratu nezřídka využili i k setkání se svými někdejšími pedagogy. „Odezva od absolventů byla velmi pozitivní. Spousta z nich přiznala, jak moc by sami podobnou akci během svých gymnaziálních studií uvítali,“ uvedla za tým organizátorek ze septimy iniciátorka akce Magdaléna Studená. Spolu s ní akci připravily Alžběta Dvořáková, Lada Telenská, Barbora Stachová a Tereza Placatková.  

Josef Fryš, Gymnázium Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne