Slider

Na betlémy letos vyrazte do Hornického muzea Příbram

Život v Příbrami | Prosinec 2023

Ukázka tradičního pečení perníčků v Hornickém domku na Březových Horách. Foto: HMP

V závěru letošního roku čeká návštěvníky Hornického muzea Příbram bohatý program s vánoční tematikou. A to nejen v samotné Příbrami, ale také ve Skanzenu Vysoký Chlumec, který je pobočkou zdejšího muzea.

 

Od pátku 1. prosince 2023 do neděle 7. ledna 2024 mohou zájemci o místní tradice zavítat na výstavu Příbramské betlémy, která se v letošním roce koná na dole Vojtěch na Březových Horách. Po několika letech je opět vystaven velký historický Masnerův betlém i řada menších jesliček. Soudobou tvorbu reprezentuje betlém Milana Hoška z Dobříše, letos doplněný o nové daráčky a hornickou kapelu, stavby inspirované místní historickou architekturou k tomuto betlému vytvořila Eliška Drahokoupilová. I v keramickém betlému Josefa Tichého a Tomáše Wilda z Dobříše můžeme poznat známé stavby, tentokrát z Březových Hor.

 

Dvě století s vánočním stromečkem

K letošním Vánocům se ale váže i jedno výročí, a to rovných 200 let od ozdobení prvního vánočního stromečku v Příbrami. Tuto událost na výstavě připomínají historické ozdoby a ukázky starých hraček, které mohly příbramské děti v průběhu dvou staletí pod stromečky nalézt. 

Na výstavu mohou zájemci zavítat ve dnech pondělí–pátek od 9.00 do 16.00, o víkendech a svátcích 25. a 26. prosince od 9.00 do 17.00. Na Štědrý den a silvestra je zavřeno, na Nový rok se výstava otevírá ve 13.00 a uzavírá se v 17.00. Základní vstupné činí 40 korun, snížené 20 korun. Výstavu betlémů z oblasti Novoknínska je možné zhlédnout také v pobočce Muzeum zlata Nový Knín, a to v termínu 24. listopadu až 17. prosince. Otevřeno je denně kromě pondělí, základní vstupné je 40 korun, snížené 20 korun.

 

Adventní koncert v prostředí industriální památky

K předvánočnímu období patří také hudba, která navodí tu pravou sváteční náladu. Hornické muzeum Příbram připravuje adventní koncert na pondělí 11. prosince, konat se bude od 19.00 hodin v cáchovně dolu Anna. V nevšedním prostředí industriální památky vystoupí sbor Gambale a kapela Bárka. 

Kapelu Bárka tvoří violoncellista Pavel Barnáš s harfenistkou Ivanou Pokornou. Oba muzikanti působí desítky let v renomovaných profesionálních orchestrech, kromě toho si však přáli hrát i skladby podle svého výběru, a to v malém obsazení, bez not a dirigentské taktovky. Zaměřují se hlavně na evergreeny a filmové melodie, které v neobvyklém spojení jejich nástrojů vyznívají velmi působivě. Sbor Gambale se postupně utvořil z absolventů několika víkendových kurzů zpěvu pro „nezpěváky“, které během kurzu vzalo zpívání za srdce natolik, že mu úplně propadli. Dnes má sbor 20 stálých členů. Vstupenky za 60 korun budou k dostání na místě před koncertem.

 

Jaká byla Štědrovečerní šichta

O víkendu 9. a 10. prosince od 10.00 do 17.00 mohou zájemci o místní tradice zavítat do hornického domku prosyceného vánoční atmosférou. Vánoce v hornickém domku jsou oblíbenou akcí, která návštěvníky příjemně naladí díky všudypřítomné vůni pečiva, tradiční výzdobě nebo lidovým písním a koledám. Kromě toho mohou nahlédnout pod ruce šikovným řemeslníkům a původní vánoční zvyky a další rukodělnou tvorbu si sami také vyzkoušet. Vžijí se tak do atmosféry doby před sto a více lety, kdy se hornická rodina chystala na příchod Vánoc. Vstupné je 60 korun. V areálu dolu Anna se bude ve stejném termínu konat Štědrovečerní šichta v Prokopské štole, která návštěvníkům přiblíží, jak vypadal hornický pracovní Štědrý den. Nebude chybět jízda důlním vláčkem a nadílka v podzemí za zpěvu koled. Vstupné bude také 60 korun. 

Kouzelnou zimní atmosféru Skanzenu Vysoký Chlumec, pobočky Hornického muzea Příbram, i letos doplní tradiční řemesla. V útulně vytopených a svátečně vyzdobených chalupách si o víkendu 16. a 17. prosince od 10.00 do 16.00 můžete sami vyzkoušet různá řemesla a dovednosti, ochutnat historické pečivo nebo se dozvědět o původu vánočních zvyků. Těšit se můžete na zdobení perníčků, vyřezávání betlémových figurek i předení na kolovrátku. Během zimního období je to jedinečná příležitost se do skanzenu podívat a také zde nakoupit vánoční dárky. Základní vstupné činí 100 korun, snížené 60 korun. 

Stanislava Moravcová
Hornické muzeum Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne