Slider

Mysli, než klikneš

Bezpečná Příbram | Říjen 2023

Počítač nestačí pouze zabezpečit, nutná je zejména obezřetnost uživatelů. Foto: Fly:D, Unsplash

Nárůst trestné činnosti prostřednictvím internetu nabývá v posledních letech nebývalých rozměrů. Příbramská policie spustila nový preventivní program, podrobnosti jsou na webu bezpecnapribram.cz/kyberkriminalita.

 

Za prvních šest měsíců tohoto roku evidují banky více než 31 000 kybernetických útoků na své klienty, tj. o 15 % víc než za stejné období loňského roku. Škody jdou do stovek milionů, v průměru na jednoho poškozeného vychází částka 21 500 korun. Nejvyšší škoda u jednoho klienta přesáhla dokonce 15 milionů korun. 

Digitální doba, která mnohé věci usnadňuje, bohužel přináší i mnohá rizika. Nejlepší obranou před kyberútoky je osvěta, aby byli lidé schopni rozpoznat, že se je někdo snaží podvést, a hlavně nepodceňovali situaci. Pachatelé postupují sofistikovaně a dobře vědí, jak s oběťmi manipulovat. Časový nátlak, zastrašování, důvěra v lidský hlas, vyvolání pocitu snadného a rychlého zbohatnutí… 

Příbramští policisté spustili nový preventivní projekt s názvem Mysli, než klikneš.  Na odkaze bezpecnapribram.cz/kyberkriminalita zveřejňují aktuální podvodné obrázky, které lákají na investování do akcií či kryptoměn, podvržené e-maily zaslané od různých bank svým zákazníkům nebo falešné e-maily zneužívající jména pošty či jiných dopravců. 

Monika Schindlová
Policie ČR Příbram

https://www.bezpecnapribram.cz/kyberkriminalita

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne