Slider

Mysleme na hrdiny z první linie i v době po krizi

Názory | Září 2020

Poděkování patří všem, kteří pomáhali

 

Začátkem koronakrize došlo k rychlé mobilizaci nejen složek IZS, ale i dalších extrémně důležitých profesí, bez kterých by náš každodenní život neměl podobu, jakou nyní známe. Netrvalo dlouho a přišla velká vlna solidarity a vděku směřující k lidem, kteří vyráželi v tzv. první linii.

 

Poděkování profesionálům i dobrovolníkům, kteří pomáhali v době koronakrize, je naprosto na místě. Jako velice sympatické mi přišlo gesto, kdy jeden z českých pivovarů věnoval záchranářům „první pivko zadarmo“. Podobnou formu podpory jsme mohli vidět i u drobných živnostníků. Velice vstřícná byla například vietnamská komunita. V nejedné večerce si členové IZS mohli dát kávu nebo čaj zdarma. 

Podobné formy poděkování jsou samozřejmě správné. Neměli bychom však zapomínat, že s danými profesemi se stále pojí velké množství systémových nedostatků, které se jen pivkem zdarma nevyřeší. Není správné, aby se hrdinové dnešní doby po pár týdnech všeobecného vděku vrátili do svých nepříliš vděčných profesí bez jakékoliv změny. 

Systémovým problémem je, že na pečovatelskou práci se v současnosti pohlíží jako na nekvalifikovanou profesi. Bohužel tomu odpovídá i platové ohodnocení. Je to velice nespravedlivé a neuctivé vůči všem dámám a pánům, kteří se v rámci dlouhých směn starají o naše nemohoucí. Změnit by se měla nejen výplatní páska, ale i způsob, jakým většinová společnost na pečovatele nahlíží. 

Na všem špatném se najde i něco dobrého. Proto doufám, že vlivem koronavirové krize by si velká část populace mohla uvědomit důležitost a nezbytnost některých profesí. 

Antonín Schejbal, zastupitel města 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne