Slider

Může se stát klasická výuka doplňkem distančního vzdělávání?

Školství | Listopad 2020

Domácí učení je opět na pořadu dne. Foto: Shutterstock

 

Od poloviny července se Příbram usilovně připravovala na možnost, že školy přejdou opět k distančnímu vzdělávání, což se nakonec stalo 14. října 2020. Každá škola zřizovaná městem nyní začala naplňovat individuální plán, jak zvládat vzdělávání na dálku.

 

V srpnu ministerstvo školství zaslalo školám manuál, ve kterém doporučilo, aby si pro případ výuky na dálku kvůli epidemii covid-19 stanovily jednotnou platformu a způsob komunikace. Měly také zjistit možnosti zapojení dětí s cílem, aby případný přechod na distanční výuku byl maximálně plynulý a aby distanční způsob vzdělávání fungoval. Zadání reagovalo mimo jiné na skutečnost, že na jaře se výuky na dálku v celé republice nezúčastnilo 10 000 žáků a že existovala velká roztříštěnost v zajišťování výuky prostřednictvím mnoha různých platforem v rámci jedné školy.

 

Začali jsme o měsíc dříve

Přesně o měsíc dříve, 17. července 2020, se na příbramské radnici konala první schůzka vedení města se zástupcem zapsaného spolku Techak (Technická akademie dětí a mládeže), který představil návrh projektu, jehož cílem by bylo zavedení metody LMS (Learning Management System) a distanční výuky do prostředí základních škol zřizovaných městem Příbram. Vzhledem k očekávatelnému epidemiologickému vývoji v podzimních měsících a předpokladu vydávání celostátních opatření, která se zcela jistě dotknou školního vzdělávání, představoval návrh projektu možnost, jak našim školám pomoci právě se zavedením jednotné platformy pro distanční výuku formou online. Během července a srpna pokračovala setkání a upřesňování nabídky a požadavků. Potvrzením správně nastavené cesty pro nás bylo uzákonění povinné distanční výuky před koncem srpna. 

Nabídka projektu byla ředitelům základních škol a zaměstnancům zajišťujícím používání technických nástrojů pro výuku představena již druhý den tohoto školního roku. Přestože ani školy s přípravou na možnou distanční výuku nezahálely, všichni ředitelé přivítali předkládanou nabídku. Intenzivní příprava na distanční výuku mohla začít.  

 

Detailní posouzení možností každé školy

Zapsaný spolek Techak na každé škole nejdříve analyzoval technické vybavení a vytipoval jeho potřebnost a potřebnost internetového připojení školy a všech žáků. Vytvořil také projektové týmy, podle podmínek zvolil jednu hlavní komunikační platformu a vytvořil krizové scénáře pro možné varianty distanční výuky. Na základě počáteční analýzy budou další části projektu uskutečňovány pro každou školu takzvaně na klíč.

V rámci běžícího projektu se připravují ještě některé fáze: například proškolení všech zúčastněných nejen teoreticky, ale především formou praktických cvičení. Rovněž se budou precizovat pravidla pro poskytování zpětné vazby žákům, rodičům a kolegům, nastavení využívání mezipředmětových vztahů, způsoby podpory skupinové práce v online prostředí, zajištění technické a metodické podpory pedagogů či stanovení harmonogramu online porad, konzultací a předávání informací.

 

Přínosy pro školy, žáky i rodiče

Přínosem je jednotná ucelená strategie a koncepce ve všech příbramských školách, příležitost pro zavedení formativního a sumativního (celkového) hodnocení, možnost přehodnotit přístup k výuce a příležitost pro zavedení moderních forem výuky. Takto nastavená distanční výuka online by měla být přínosem i pro rodiče, kteří tak mají (např. pro kontrolu) dálkový přístup k obsahu výuky, kterou jejich děti již absolvovaly. Měla by se stát benefitem i při běžném provozu školy. Celý projekt obnáší mnoho dalších aspektů, které ve výsledku pomáhají žákům, škole i rodičům při zvládnutí distanční výuky online. Pokud se vrátíme k otázce v titulku, pak můžeme s klidem odpovědět, že ve školách zřizovaných městem Příbram by to neměl být žádný problém. Školy naplňují zákonnou povinnost distanční výuky a využíváním online výuky z důvodu vyhlášených opatření v oblasti vzdělávání v době nouzového stavu od 14. října se již toto přesvědčení několik dní potvrzuje.

Zorka Brožíková, místostarostka města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne