Slider

Mráz, zima, bahno… Přes 200 běžců se nezaleklo

Sport | Červen 2021

Z letošního zimního běhu...

Sezona regulérních závodů Brdského běžeckého poháru začíná. Konečně se začaly objevovat přihlášky k závodům bez doušky „Zrušeno“, nebo „Přeloženo na…“. To je pravá chvíle pro uzavření příbramských individuálních běhů Zima 2021.

 

Od ledna do dubna se nám podařilo vyznačit tratě ve čtyřech lokalitách v okolí Příbrami. V lednu se běhalo kolem Litavky a v Bohutíně, v únoru kolem Vojny, v březnu a v dubnu na Padáku a na Sázkách-Hájích. Celkem měli běžci k výběru sedm individuálních závodů od délky 2900 až do 9400 metrů. Tratě byly typicky příbramské, občas „lehce do kopce a z kopce“. Vystřídalo se zimní a předjarní počasí, které upravovalo povrch tratí – mráz i sníh, sněhová břečka, zmrzlé bláto, rozmrzlé bláto, uschlé bláto, bláto rozježděné od lesáků… Ideální běžecké povrchy. 

Závod na jedno kolo Padáku byl cílen na běžecké naděje. Vyhodnocení dětských kategorií bylo trochu slavnostnější. Vítězové kategorií byli odměněni zlatými poháry, druzí a třetí v kategorii obdrželi čokoládovou drobnost. 

A nyní malá statistika individuálních běhů Zima 2021: Na stránky Brdského běžeckého poháru bylo zaregistrováno přes 200 výsledků z individuálních závodů. Nejmladší běžci na jednokolové trati na Padáku byli Anetka Dandová (dívky 6–7 let) a její bratr Jakub Danda (chlapci do 5 let), kteří absolvovali 2900 m dlouhou trať v doprovodu zdatných prarodičů. Zima nezima. Za připomenutí stojí i další dětský účastník Anička Fousková, která se zakousla a absolvovala všechny tři závody na Padáku. Závody Zima 2021 ozdobili svou účastí i běžci ověnčení republikovými vavříny, například čerstvý juniorský mistr České republiky na 10 000 m Matěj Placatka nebo vítěz běhu B na 10 000 m na republikovém mistrovství Jan Skalička. V Bohutíně pak zaběhl nejrychlejší čas finalista mistrovství České republiky 2020 na 800 m Petr Pavlišen. A samozřejmě nemohl chybět nestor příbramských běžců Jan Svoboda, který inicioval celý běžecký seriál Zima 2021. Výsledky všech zimních závodů jsou uveřejněny na webových stránkách Brdského běžeckého poháru. 

Zimní individuální běhy byly tak trochu z nouze ctnost, ale přáním pořadatelů bylo vnést zábavu a legraci do šedé a potemnělé zimní přípravy, kdy je obtížné se přesvědčit a vyrazit do nevlídna. Tým pořadatelů děkuje za účast a jestli vás závod potěšil, nebo dokonce nakopl k dalšímu tréninku, tak to všechno splnilo svůj účel. 

Petr Butzke, Brdský běžecký pohár

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne